Savijača s bundevom i orasima
Njena slatkoća i rustikalni "štih" nadopunjeni su orasima koji daju notu topline. U nastojanju da tijesto bude što zdravije, morala sam se oprostiti s lisnatom strukturom i zamijeniti je nešto kompaktnijom varijantom, ali obećavam ti da nećeš primijetiti razliku kada okusiš ovu jesensku kombinaciju.
Sastojci:
- 2 šalice brašna za dizana tijesta
- 1 šalica integralnog brašna
- 1/2 šalice ulja
- prstohvat soli
- mlaka voda po potrebi
- 1 hokaido bundeva
- 2/3 šalice mljevenih oraha
- 1/3 šalice usitnjenih oraha
- 3 žlice suhih višanja
- 1 velika žlica meda
- cimet, vanilija
- 1 žlica meda
- usitnjeni i mljeveni orasi
Postupak:
Izmiješaj dvije vrste brašna i sol. Dodaj ulje i zamijesi s dodatkom mlake vode po potrebi. Ostavi tijesto sa strane na toplom mjestu dok ne napraviš nadjev. Bundevu prereži po pola: jedan dio oguli i razreži na sitne kockice, a drugi dio samo razreži na veće komade. Stavi u pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 minuta dok ne omekšaju. Velike komade buče očisti od kore i izmiksaj u kremu s malo dodane vode. Pečene kockice stavi u lonac i dodaj žlicu meda. Zagrijavaj na vatri uz dodatak cimeta i vanilije po želji. Kada med počine tamniti, lonac makni s vatre i umiješaj kremu od bundeve. Dodaj orahe i suhe višnje. Tijesto razvaljaj i razvuci što tanje možeš. Na jedan rub rasporedi nadjev i zarolaj. Savijaču podijeli na 2 jednaka dijela i položi u nauljeni kalup. Prelij s još malo ulja i stavi peći na 200 stupnjeva 20 do 30 minuta. Pred kraj pečenja, kada korica počne tamniti, savijaču premaži medom i orasima. Ostavi oko pet minuta da se peče kako bi dobila zlatnu boju.
Ako još nisi pripremila zimnicu, savjete potraži ovdje.