Savijača od jabuka s orasim i cimetom i u zdravijoj varijanti
Budući da se da se koristi kokosov šećer i ulje te mljeveni orasi ili bademi, ovo je puno zdravija varijanta savijače od onih klasičnih recepata, upravo zbog tih dobrih masti i uz to je puno zasitnija
Današnji recept je malo drugačiji od mojih uobičajenih recepata, ali kao i svi ostali, jako je ukusan i jednostavan za pripremu. Cijela obitelj može uživati u ovoj savijači, još je ukusnija hladna i svakako je bolja opcija od sličnih proizvoda koje možete kupiti u pekari ili marketu.
S obzirom da se koristi kokosov šećer i ulje te mljeveni orasi ili bademi, ovo je puno zdravija varijanta savijače od onih klasičnih recepata, upravo zbog tih dobrih masti i uz to je puno zasitnija. Ako ne želiš, ne moraš uopće dodavati šećera, ja sam dodao jer volim. Ako ti već dođe gušt za jedenjem savijače, umjesto da truješ sebe i svoju djecu “kemijom” iz pekara i marketa, napravi si ovu varijantu i uživaj u puno ukusnoj i zdravijoj alternativi. Stalno to tupim, hraniti se zdravo vrlo je jednostavno. Samo se moraš malo potruditi i prestati raditi isprike!
Sastojci:
- 500 gr gotovih kvalitetnih kora za savijaču
- 1,5 kg slatkih jabuka
- 100 gr mljevenih badema ili oraha
- 5 jušnih žlica kokosovog šećera
- 5 jušnih žlica kokosovog ulja
- jušna žlica cimeta
Priprema:
- Oguli i naribaj jabuke u veću posudu. Izbaci sok koji ostane na kraju tako da ostanu samo ribane jabuke. Dodaj mljevene bademe ili orahe, šećer i cimet. Sve dobro izmiješaj.
- Otopi kokosovo ulje na laganoj vatri i sa žličicom ili kistom premaži svaku koru. Ravnomjerno rasporedi nadjev na kore, s tim da imaš dvije opcije: ili ćeš svaku list kore zamotati zasebno pa dobiti više tankih rolica ili ćeš podijeliti kore na dva dijela (5-6 listova svaki) i napraviti dvije veće i deblje savijače, što je bila moja opcija.
- Zarolaj kore i položi na pleh za pečenje na koji je prethodno stavljen nemasni papir. Gornju stranu kora premaži ostatkom kokosovog ulja. Peci u pećnici na 180 stupnjeva cc 30-35 min.
Tvoj Dalibor