S menija Zdrave krave: Kukuruzni kolač s domaćim džemom od višanja
Sladak, mirisan i vrlo sočan kukuruzni kolač s višnjama idealan je desert. Napravljen je bez rafiniranog šećera i od sve ZDRAVIH sastojaka, niskokaloričan, a bogat hranjivim sastojcima.
U džem od višanja dodala sam chia sjemenke koje su zgusnule džem ali i obogatile cijeli kukuruzni kolač hranjivim sastojcima. Kukuruzni kolač s višnjama ne sadrži rafinirani šećer, te je umjeren u kalorijama. Bogat je proteinima, zdravim masnoćama i prepun vlakana dobrih za našu probavu. Osim toga krcat je vitaminima i važnim mineralima. Savršeno!
Sastojci:
- 1 šalica kukuruznog brašna
- ½ šalice kukuruzne krupice
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 3 jaja
- 3 žlice sirupa ili meda
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 žlice kokosovog ulja, rastopljenog i ohlađenog
- 1 šalica posnog sira
- ½ šalice grčkog jogurta
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200°C. Protvan 22x22cm obloži papirom za pečenje.
- U posudi pomiješaj suhe sastojke, kukuruzno brašno, krupicu, prašak za pecivo i sol.
- U odvojenoj posudi pjenasto zamuti jaja. Umiješaj sirup, vaniliju i kokosovo ulje.
- Dodaj suhe sastojke u mokre. Izmiješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
- U smjesu dodaj grčki jogurt i posni sir. Lagano smjesu izmiješaj pjenjačom i izlij u protvanj.
- Povrh kolača stavi džem od višanja. Vilicom lagano umiješaj u smjesu.
- Peci 30-35 minuta, odnosno dok se kolač ne zarumeni (napravi test čačkalicom).
- Izvadi kolač iz pećnice i ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Nareži na kocke i uživaj!
Za džem od višanja s chia sjemenkama:
- Stavi očišćene višnje u posudu za kuhanje i kuhaj na srednje jakoj vatri 5 minuta konstantno miješajući dok višnje potpuno ne omekšaju. Zgnječi višnje vilicom. Skini s vatre.
- Umiješaj sirup (ili med ili steviju), vaniliju i chia sjemenke. Miješaj dok se smjesa ne zgusne.
- Ostavi neka smjesa odstoji na sobnoj temperaturi oko 5 minuta.
- Iskoristi za kolač, a višak možeš pospremiti u staklenku s poklopcem i držati u hladnjaku do tjedan dana.
Recept za ovaj kolač možeš pronaći i na Natalinom blogu, kao i za druge zdrave slastice. Inspiriraj se i na njenoj Facebook stranici, gdje svakodnevno objavljuje zdrave recepte za svakoga.