Domaće rolice od badema i smokava
Predstavljamo Mariju Cossi, jednu od četiri nove blogerice koje će ti svaki tjedan donositi novi zdravi recept. Marija već dvije godine piše svoj blog o zdravoj prehrani, a motivira je dijeljenje iskustva s drugima i poticanje drugih na aktivan i zdrav način života. Donosi ti recept za fine energetske rolice od suhih smokava
Marija Cossi ima 23 godine i živi u Puli. Diplomirala je komunikologiju u Trstu i trenutno radi u jednoj glazbenoj agenciji. Blog sa zdravim receptima i savjetima pokrenula je prije dvije godine kako bi podijelila s drugima svoja iskustva u kuhinji i motivirala druge na aktivan i zdrav način življenja. Izrada zdravih slastica i ostalih recepata pravi su joj izazov i užitak. Prošle godine Marija je na našem natječaju ''Kuhaj u ritmu jeseni'' pobijedila sa svojim receptom za pitu od oraha i bundeve. Mariju i njene zdrave recepte možeš pronaći na njenom blogu Make it healthy i na Facebooku.
Energetske rolice sa suhim smokvama
Sastojci:
- 80 g badema
- 50 g integralnog pirovog brašna
- 30 g slanutkovog brašna
- 35 g extra djevičanskog kokosovog ulja
- 50 ml agavinog sirupa
Nadjev:
- 110 g suhih smokva
- topla voda
Priprema:
- Bademe samelji u brašno. Promiješaj ih s integralnim pirovim te slanutkovim brašnom. Dodaj agavin sirup i kokosovo ulje koje si prethodno otopila na laganoj vatri. Sve sastojke kratko promiješaj mikserom kako bi se sjedinili te rukama uobliči u kuglu, zamota u prozirnu foliju i stavi barem na 30 minuta u hladnjak.
- U međuvremenu pripremi nadjev. Suhe smokve stavi u zdjelicu te prelij vrućom vodom. Vodu je potrebno zagrijati, ali ne treba zavrijeti. Pusti prelivene smokve od 15 do 20 minuta pa ih ocijedi od vode. Nemoj baciti tu vodu u kojoj su bile natopljene. Štapnim mikserom napravi pastu od smokava. Možeš dodati malo vode u kojoj su bile natopljene da bude fina kompaktna, ali ne tekuća smjesa.
- Ohlađeno tijesti razvaljaj na pobrašnjeloj podlozi u duguljast i uži oblik. Pastom od smokava premaži sredinu te preklopi prema sredini s jedne i druge strane. Pazi da ti se tijesto ne razlomi, ako negdje ima malih rupica, samo rukama utisni tijesto.
- Nareži male rolice jednake veličine, rasporedi po plehu za pečenje te peci 10-ak minuta na 180 stupnjeva, odnosno izvadi kad se počinje stvarati lagana korica na vrhu, a tijesto je ispod lagano zapečene smeđe boje. Krhke rolice prebaci na rešetku na hlađenje i pričekaj da se stvrdnu prije serviranja.
Dobar tek!
Upoznaj nove blogerice Nikolinu i Maju.