Rižoto sa špinatom i gorgonzolom
S obzirom da moji roditelji imaju vrt u Istri, kada se od njih vraćamo kući ne dolazimo praznih ruku. Bude tu uvijek blitve, špinata, salate i ostalog povrća. A kako se sve mame uvijek boje da njihova djeca ne budu gladna, onda znaju uvijek povećati količine. Pih, kao da sam i ja drugačija.
Naravno da smo se i ovaj puta vraćali punih ruku i trebalo je nekako potrošiti svu tu zelenjavu. Evo jednog od recepta s kojim sam se riješila viška špinata – vrlo uspješno i vrlo ukusno. Šalu na stranu, hrana se nikad ne smije bacati. A i ne znači da odviška jedne namirnice ne možemo spremiti itekako raznovrsna i maštovita jela.
Gorgonzola i špinat su dobar par
Ja uvijek bacim oko na što imam u hladnjaku i onda krenem pripremati jelo. Ovaj put sam tamo zatekla dobar komad gorgonzole pa je šteta da bude usamljena, kad sa šipinatom čini itekako dobar par.
Isprobaj recept za rižoto sa špinatom i gorgonzolom!
Sastojci za 2 osobe
- 150 g sira gorgonzola – dolce
- 200 g mladog špinata
- 150 g riže arborio
- 20 g sira grana padano
- 1 dl bijelog vina
- maslinovo ulje
- sol, papar
- 2 žlice mlijeka
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti rižot sa špinatom i gorgonzolom!
Prijatelji i hrana su idealan spoj za dobru zabavu i nezaboravne trenutke. Saznaj na koje načine povoljno pripremiti ukusnu večeru na Pametnoj Kuni.
Priprema s guštom- Očisti i operi mladi špinat.
- Špinat kratko blanširaj u vrućoj slanoj vodi oko 1 minutu. Dobro ocijedi. Ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
- Gorgonzolu izvadi iz hladnjaka ranije da omekša. Izreži na kockice
veličine oko 1 cm. Ostavi sa strane dok ne pripremiš rižoto.
- Kad
radiš rižoto uvijek pazi da ostane al dente po završetku kuhanja jer i
kasnije, kad riža više nije na vatri, a dok je pripremaš za serviranje,
ona se od akumulirane topline može prekuhati!
- Na 2 žlice
maslinovog ulja kratko poprži rižu i kad je riža jako zagrijana dodaj
joj bijelo vino. Kad vino potpuno ispari dodaj vodu u količini dovoljnoj
da pokrije rižu i češće miješaj. Vodu dolijevaj nekoliko puta dok riža
ne bude kuhana al dente. Dok se kuha rižoto ne pokrivaj ga poklopcem,
cilj je da sav temeljac ispari i upije ga riža.
- Kad je rižoto al
dente dodaj mu blanširani špinat, dvije žlice mlijeka i pola gorgonzole
koju si prethodno izrezala na kockice te sir grana padano i malo svježe
mljevenog papara. Dodaj soli po želji. Sve dobro promiješaj.
- Serviraj vruće na tanjure. Na vrh dodaj ostatak kockica od gorgonzole. Posluži odmah.
- Očisti i operi mladi špinat.
- Špinat kratko blanširaj u vrućoj slanoj vodi oko 1 minutu. Dobro ocijedi. Ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
- Gorgonzolu izvadi iz hladnjaka ranije da omekša. Izreži na kockice veličine oko 1 cm. Ostavi sa strane dok ne pripremiš rižoto.
- Kad radiš rižoto uvijek pazi da ostane al dente po završetku kuhanja jer i kasnije, kad riža više nije na vatri, a dok je pripremaš za serviranje, ona se od akumulirane topline može prekuhati!
- Na 2 žlice maslinovog ulja kratko poprži rižu i kad je riža jako zagrijana dodaj joj bijelo vino. Kad vino potpuno ispari dodaj vodu u količini dovoljnoj da pokrije rižu i češće miješaj. Vodu dolijevaj nekoliko puta dok riža ne bude kuhana al dente. Dok se kuha rižoto ne pokrivaj ga poklopcem, cilj je da sav temeljac ispari i upije ga riža.
- Kad je rižoto al dente dodaj mu blanširani špinat, dvije žlice mlijeka i pola gorgonzole koju si prethodno izrezala na kockice te sir grana padano i malo svježe mljevenog papara. Dodaj soli po želji. Sve dobro promiješaj.
- Serviraj vruće na tanjure. Na vrh dodaj ostatak kockica od gorgonzole. Posluži odmah.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela