Rižoto od pečene muškatne tikve, nakon kojeg nitko nije gladan

Vinka Tresić
Tikva ili bundeva je toliko svestrana namirnica da me uvijek iznova oduševljava. Najčešće koristim butternut ili muškatnu tikvu jer mi je ona nekako najukusnija. No ti možeš koristiti i hokaido tikvu ili takozvanu turkinju, ako ti je neka od tih vrsta draža.
Vidi originalni članak

Muškatna bundeva je oblika tamburice, jako narančastog i ukusnog mesa. Ona je namirnica male kalorijske, a značajne  nutritivne vrijednosti. Zbog obilja vitamina (posebno provitamina A), minerala (najviše kalija) i biljnih vlakana neizostavna je namirnica u mojoj prehrani.

Danas donosim recept za veganski rižoto od muškatne tikve. Inače, muškatnu tikvu najčešće pečem u pećnici, a kako se zna desiti da je ostane, često ju potrošim upravo u ovom jelu kako ne bih morala baciti hranu. Od ostatka tikve možeš napraviti i palačinke, medenjake, muffine, brownie, juhu ili njoke.

U ovoj kombinaciji, riža tako lijepo upije aromu tikve koja svojom svilenkastom teksturom dodatno obogati rižoto te on dobije divnu, kremastu teksturu i bude to obrok za prste polizati! Ova količina sastojaka je dovoljna za dvije osobe. Jelo je jako zasitno i nitko nakon njega neće ostati gladan. Uz jelo idealno ide čaša dobro ohlađenog bijelog vina.

juha od buče Upoznaj našu blogericu Veganicu i iskušaj njezin recept za juhu od buče

Sastojci:

  • 1 čaša (od 250 ml) Arborio riže
  • 1 čaša pečene muškatne tikve
  • 2 čaše povrtnog temeljca 
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • 1 žličica sušenog timijana
  • 1 žličica curry praha
  • 1/2 žličice mljevenog kumina
  • malo chilli ljuskica
  • 2 srednje shiitake gljive
  • 2 žlice aceto balsamico
  • sol, papar po želji

Za dekoraciju: par listova svježeg bosiljka, sjemenke nara, delikatesni kvasac.

Postupak:

  • Luk i češnjak nareži na kockice.
  • U blender stavi pečenu muškatnu tikvu i povrtni temeljac. Blendaj 2 minute i dodaj začine: muškatni oraščić, sušeni timijan, curry prah, kim, chilli, sol i papar. Blendaj još 1 minutu
  • Ugrij veliku duboku tavu i stavi 2 žlice maslinovog ulja da se zagrije.
  • Na zagrijano maslinovo ulje stavi pirjati nasjeckani luk i češnjak te tako pirjaj 5 minuta, miješajući kako bi potpuno omekšao.
  • Dodaj rižu i miješajući pirjaj još 2 minute.
  • Nakon toga ulij tekućinu koju si dobila blendanjem muškatne tikve i povrtnog temeljca, dovoljno da prekrije rižu.
  • Kada riža upije tekućinu, ponovno dodaj dok ne potrošiš svu tekućinu (otprilike od 15 do 20 minuta). Cijelo vrijeme potrebno je rižu miješati.
  • Zadnjih 10 - ak minuta nasjeckaj shiitake gljive.
  • Na vatru stavi malu posudu i dodaj 1 žlicu maslinovog ulja da se zagrije.
  • Na zagrijano ulje ubaci shiitake gljive i aceto balsamico te pirjaj 5 minuta.
  • Kada su gljive i rižoto gotovi, serviraj rižu, na vrh stavi pirjane shiitake gljive i ukrasi svježim bosiljkom i sjemenkama nara.

Dobar tek!

Prati Veganicu Vinku Tresić i na njezinom Instagram profilu i blogu gdje ćeš naći puno inspirativnih recepata

Posjeti missZDRAVA.hr