Rižot s crvenim radićem i kobasicom
Zahladilo je, kiše su se zaredale pa se tako i moja želja za malo težom hranom povećala (čitaj između redaka: tjestenina, jota, dobar komad mesa, pršut, kobasice...) Srećom imam u blizini mesare od povjerenja kod kojih mogu uvijek pronaći dobar komad mesa i kobasica. S druge strane stiglo je i vrijeme salata, radiča i raznog drugog lisnatog povrća
A kako jedno i drugo volim te se u ovo doba godine povremeno nađu u mom frižideru u isto vrijeme tada nastanu i ovakva brza jela za ručkove preko tjedna. Ovo se jelo može pripremiti i bez kobasice samo tada povećaj dvostruko količinu radiča.
Isprobaj recept za rižot s crvenim radičem i kobasicom.
Sastojci za 2 osobe:
- 100 g polusuhih kobasica
- 60 g crvenog radiča
- 1 crveni luk
- 1 češanj češnjaka
- 150 g riže Arborio
- 20 g sira parmezana
- 1 dl bijelog vina
- 4 dl povrtnog temeljca
- maslinovo ulje
- sol i papar
- 1 žlica maslaca
- 1 vezica svježeg origana
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti rižot s crvenim radičem i kobasicom
Priprema s guštom:- Očisti i operi mladi radič. Po potrebi odstrani deblje dijelove pri dnu.. Treba ti samo mekani dio. Nareži ga na trakice(''julienne'') debljine oko pet milimetara.
- Kobasicu oguli od kože i usitni je na komadiće veličine oko jedan centimetar.
- Nasjeckaj luk na sitne kockice. Poprži ga na laganoj vatri na pet žlica maslinovog ulja dok ne postane staklast. Dodaj jedan češanj zdrobljenog cijelog češnjaka.
- Zatim dodaj komadiće kobasice. Poprži dvije, tri minute i dodaj rižu.
- Kratko poprži rižu i kad je riža jako zagrijana dodaj joj bijelo vino. Kad vino potpuno ispari dodaj povrtni temeljac u količini dovoljnoj da pokrije rižu i češće miješaj. Vodu dolijevaj nekoliko puta dok riža ne bude kuhana al dente. Dok se kuha rižot ne pokrivaj ga poklopcem, cilj je da sav temeljac ispari te da ga riža upije.
- Kad je rižot al dente dodaj mu trakice crvenog radiča. Miješaj 2 - 3 minute dok malo ne omekša. Zatim dodaj jednu žicu maslaca i naribani parmezan, začini po želji sa soli i dodaj malo svježe mljevenog papra. Sve dobro promiješaj.
- Serviraj vruće na tanjure. Na vrh dodaj listiće svježeg origana. Posluži odmah.
- Očisti i operi mladi radič. Po potrebi odstrani deblje dijelove pri dnu.. Treba ti samo mekani dio. Nareži ga na trakice(''julienne'') debljine oko pet milimetara.
- Kobasicu oguli od kože i usitni je na komadiće veličine oko jedan centimetar.
- Nasjeckaj luk na sitne kockice. Poprži ga na laganoj vatri na pet žlica maslinovog ulja dok ne postane staklast. Dodaj jedan češanj zdrobljenog cijelog češnjaka.
- Zatim dodaj komadiće kobasice. Poprži dvije, tri minute i dodaj rižu.
- Kratko poprži rižu i kad je riža jako zagrijana dodaj joj bijelo vino. Kad vino potpuno ispari dodaj povrtni temeljac u količini dovoljnoj da pokrije rižu i češće miješaj. Vodu dolijevaj nekoliko puta dok riža ne bude kuhana al dente. Dok se kuha rižot ne pokrivaj ga poklopcem, cilj je da sav temeljac ispari te da ga riža upije.
- Kad je rižot al dente dodaj mu trakice crvenog radiča. Miješaj 2 - 3 minute dok malo ne omekša. Zatim dodaj jednu žicu maslaca i naribani parmezan, začini po želji sa soli i dodaj malo svježe mljevenog papra. Sve dobro promiješaj.
- Serviraj vruće na tanjure. Na vrh dodaj listiće svježeg origana. Posluži odmah.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela