Čičoka - jača imunitet, štiti srce i djeluje kao afrodizijak

Guliver/Shutterstock
Čičoka potječe iz Sjeverne Amerike, ali danas se uzgaja diljem svijeta. Prvotno je imala isključivo botaničku ulogu, no sredinom 18. stoljeća gomolj čičoke počinje se upotrebljavati i u prehrani. Iako je vizualno neprivlačan, u sebi krije pravo bogatstvo hranjivih sastojaka.
Vidi originalni članak

Biljka čičoka ili divlji krumpir ubraja se u porodicu glavočika.  Prepoznatljiva je po velikim žutim cvjetovima, a njezina stabljika može doseći i do 3 metra visine. Američki Indijanci uzgajali su je i prije dolaska Europljana. Njihovim dolaskom počinje se širiti i na ostale dijelove svijeta, a danas je najraširenija u Južnoj Americi, Europi i Australiji.

Blagodati korijena čičoke

Odlikuje ga vrlo niska kalorijska vrijednost, dok istovremeno sadrži brojne korisne tvari, poput kalija, fosfora, kalcija, magnezija i željeza te vitamina A, B, C i D.

Voće iz bijele skupine smanjuje rizik od moždanog udara

Gomolj čičoke sadrži inulin, kojeg organizam pretvara u fruktozu. Zahvaljujući tome, čičoka ne podiže razinu glukoze u krvi. Koristi se također u prevenciji i liječenju reumatskih bolesti, poput kostobolje i artritisa.

Ima snažno antibakterijsko, antioksidativno i diuretsko djelovanje, a na glasu je i kao veliki afrodizijak. Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crijevnih bolesti. Primjenjuje se i za ublažavanje simptoma alergije te prevenciji i liječenju anemije.

Zimska čuvarica dobre probave

Bogat je vlaknima i proteinima, zbog čega organizmu daje energiju, ubrzava rad metabolizma i potiče sagorijevanje masti. Ako želiš smršavjeti, krumpir možeš zamijeniti čičokom i tako pridonijeti uklanjanju viška masti iz tijela.

Salata s čičokama i crvenim lukom

  • 10 gomolja čičoke srednje veličine
  • 2 žlice maslinova ulja
  • ružmarin
  • 1 veliki crveni luka
  • 2 žlice octa
  • 2 šake zelen salate
  • šaka naribanog parmezana

Za pripremu dresinga:

  • 1/2 čajne žličice senfa
  • 1/2 čajne žličice meda
  • 2 žlice octa
  • 8 žlica maslinova ulja

Oguli čičoke, prereži ih na pola i stavi kuhati 7-10 minuta. Ocijedi ih, ostavi da se posuše nekoliko minuta i zatim stavi u pleh za pečenje, zajedno s maslinovim uljem i ružmarinom. Po želji možeš dodati i druge začine. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° dok rubovi ne otvrdnu i potamne (obično 25-30 minuta).

Ove namirnice snažno čiste tijelo iznutra

Za to vrijeme očisti i nareži luk na tanke ploškice. Uzmi drugi pleh, stavi u njega papir za pečenje i zatim posloži luk. Prelij ga octom, začini po želji i stavi u pećnicu. Možeš ga peći istovremeno s čičokama jer mu je potrebno svega desetak minuta i pazi da ga izvadiš na vrijeme kako rubovi ne bi zagorjeli.

Za pripremu dresinga jednostavno pomiješaj sve sastojke tako da dobiješ homogenu smjesu. Možeš dodati i žlicu do dvije vode kako bi dresing bio kompaktniji i malo rjeđi.

Za konačnu pripremu salate na dno posude složi listove zelene salate, zatim pečeni luk, pečene čičoke i na kraju prelij dresingom. Na vrh dodaj malo ribanog parmezana.

Dobar tek!

Pileće rolice i pire od čičoke

Posjeti missZDRAVA.hr