Recept za prirodno kiseljenje krastavaca - baš poput kupusa
Potrebni sastojci
- 5 kg malih krastavaca
- 0,5 kg soli
- svježi ili suhi kopar
- voda
- korijen hrena
- sjeme gorušice ili papar
- češnjak
- začini prema želji
Postupak pripreme
Krastavce operi, posipaj solju i potresi u posudi. Ostavi ih na hladnom mjestu 24 sata i povremeno potresi. Drugi dan ih izvadi iz tekućine, složi u posudu te prelij vodom u kojoj si otopila jedan posto soli. Krastavce prekrij čistom krpom, optereti kao kad se kiseli kupus i ostavi na toplome mjestu nekoliko dana. Na površini mora biti vode koja se nakon nekog vremena počne pjeniti. Kada prestane pjenjenje, treba provjeriti okus. Sitniji krastavci će se brže ukiseliti, prema želji (što kod male količine i sitnijih krastavaca može biti već nakon 3 ili 4 dana), a nakon toga ih izvadi iz posude, prema potrebi isperi i stavi u staklenku u koju dodaš štapiće hrena, pola režnja češnjaka, a na dno nekoliko zrna gorušice umjesto papra. Krastavce zalij blago slanom vodom, čvrsto zatvori i stavi u veliki lonac na pasterizaciju. Na dno lonca posloži staklenke i ulij hladnu vodu. Vodu zagrij do 70 stupnjeva i na toj temperaturi ostavi oko 30 minuta. Najbolje je da se i u toj tekućini hlade.
Recept je pripremila Zlata Nanić, vlasnica imanja Zrno u Habijanovcu i autorica knjige "Prirodna zimnica".