Proljetna fantazija: rižoto s mladim lukom
Mladi luk koristim u svježim salatama ili eventualno nekom proljetnom varivu, ali nekako ga ne doživljavam kao namirnicu za kuhanje. No to je potpuno nepošteno prema njemu.
Sastojci
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 5 kom mladog luka
- Vezica šparoga
- Korica jednog limuna 200 g arborio riže
- 500-700 ml temeljca (može i od kocke)
- Voda po potrebi
- 60 g ribanog sira Grana Padano ili drugog tvrdog sira
- Sol, papar
Salata od tune, slanutka i jaja
Priprema
- Mladi luk očisti i nareži na kolutove (ja koristim i početak lišća), a šparoge prelomi gdje prirodno pucaju i gornji dio nareži na komade dugačke 3-4 cm.
- Na maslacu i maslinovom ulju poprži luk dok malo ne omekša, zatim dodaj šparoge i pirjaj oko 5 minuta.
- Dodaj koricu limuna i rižu pa posoli i popapri. Pirjaj 2-3 minute pa podlij s trećinom temeljca.
- Kuhaj uz povremeno miješanje i dodavanje temeljca (ili vode) po potrebi sve dok riža ne omekša. Skini s vatre i umiješaj ribani sir te posluži.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr.
Dobar tek!