Prhko tijesto bez glutena
Celijakija ili nepodnošljivost organizma na gluten - protein koji se nalazi u pšenici i ostalim žitaricama kao što su zob, ječam, raž, pira, kamut i triticale, jedno je od najraširenijih stanja u svijetu.
Kako bi se liječila celijakija, neophodno je iz prehrane isključiti svu hranu koja sadrži derivate pšenice, uključujući i sve proizvode koji se dnevno troše u minimalnim količinama. Donosimo ti recept za prhko tijesto bez glutena.
Sastojci
- 300 g Mix B
- 2 jaja
- sol
- 75 g šećera
- 2 žlice vode
- 150 g maslaca ili margarina
Bitno je da su svi sastojci sobne temperature.
Priprema
Maslac dobro izmrvi s brašnom, dodaj šećer, jaje, sol i vodu te zamijesi prhko tijesto. Prema potrebi ga odvajaj od podloge plastičnom lopaticom. Dobiveno tijesto ostavi pokriveno oko pola sata u hladnjaku.
Tijesto razvaljaj na veličinu malo veću od kalupa za krustade i pomoću valjka stavi ga u njega. Prstima utisni tijesto, a rubove odreži valjkom. Prije pečenja tijesto izbodi vilicom. Dalje raditi prema bilo kojem receptu za prhko tijesto (voditi računa koje se namirnice smiju upotrijebiti).
Pročitaj kako napraviti kruh iz kalupa bez glutena...