Nećeš vjerovati koji dio lubenice ima najviše vitamina E, važnog za mladolik izgled
Sve je jestivo!
Na lubenici je skoro sve jestivo - i bijeli rub uz koru i sjemenke, koje su prava riznica zdravlja, ako se pripreme na ispravan način.
Bijeli dio možeš oguliti, narezati na kockice i ubaciti u wok ili ih kiseliti poput krastavca za osvježavajuću grickalicu.
Koštice lubenice pak kriju sve nutrijente potrebne za normalno funkcioniranje ljudskog organizma, od proteina, zdravih masnoća, vitamina i minerala, kaže Elizabeth Somer, registrirana dijetetičarka i nutricionistica.
"Zašto bacati nešto što je tako dobro za tebe i odličnog je okusa?", kaže Somer. "Koštice su bogate vitaminom E - jednim od nutrijenata kojeg puno ljudi ne unosi dovoljno - i fitonutrijenata, kojih isto nedostaje kod nekih osoba", otkriva Sumer za Shape.
Dodatno, koštice mogu biti izgledom efektivne u nekom jelu i dati mu hrskavost.
Okus im je orašast, a možeš ih najlakše pripremiti u dobro zagrijanoj tavi s malo začina kroz 2 - 5 minuta i 'baciti ih' na salatu, u granola pločicu ili tost.
Možeš ih pripremiti i na način koji je opisan u receptu koji slijedi.
Hrskave koštice lubenice iz pećnice
Sastojci:
- koštice lubenice
- maslinovo ulje ili otopljeni ghee maslac ili neko drugo ulje
- žlica maslaca, narezanog na komadiće ili listiće
- začini prema želji: mljeveni crni papar, kumin, kajenski papar, crvena paprika, mješavina začina i sl.
Priprema:
Koštice isperi i ostavi da se namaču 2 sata u slanoj vodi. Zatim ih osuši i tapkaj papirnatim ručnikom kako bi uklonila višak vode i eventualne ostatke lubenice po njima.
Zagrij pećnicu na 160°C.
Koštice postavi u veliku staklenu ili metalnu posudu za pečenje, poškropi ih uljem i promiješaj dobro kako bi se svaka dobro obložila uljem.
Začini ih željenim začinima i nasjeckanim maslacem, ako ga koristiš.
Peci ih 40 minuta na početnoj temperaturi od 160 stupnjeva, a nakon toga pojačaj temperaturu na 180°C i tako ih peci 15 minuta dok ne postanu hrskave i tamnosmeđe. Vrijeme pečenja može varirati ovisno o veličini pećnice i samih koštica.
Kada su gotove, izvadi ih iz pećnice i ostavi da se ohlade na papirnatom ručniku kako bi upio višak masnoće. Što se više budu hladile, to će biti hrskavije. Ostatke koštica čuvaj u dobro zatvorenom spremniku u hladnjaku.
Lubenicu trebaju jesti svi, a najviše muškarci koji žele biti moćni u krevetu