Popečci od krumpira i mladog luka sa zelenim umakom
Brzo gotovi, a odlično se slažu s "majonezom" od avokada. U popečke možete dodati i omiljeno začinsko bilje, poput origana ili timijana, a čak možete staviti i sitno narezanu pancetu kako bi upotpunili okus. Recept je osmislila kolumnistica missGASTRA Laura Roman.
Ova količina dovoljna je za 6 popečaka srednje veličine.
Sastojci
- 2 krumpira srednje veličine
- 1 mladi luk
- 1 jaje
- 2 žlice krumpirovog škroba
- 2 žlice bezglutenskog brašna
- 1 avokado
- ½ - 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica jabučnog octa
- sol, papar
Postupak
- Krumpir ogulite, operite i ugrubo naribajte. U posudu s krumpirom dodajte hladne vode te ga malo isperite. Ocijedite ga među rukama i stavite u čistu posudu.
- Mladi luk nasjeckajte te dodajte u posudu s krumpirom. Dodajte 1 jaje, sol, te brašna. Sve dobro promiješajte. Trebali biste imati smjesu koja je lagano ljepljiva i koja dobro drži oblik kada ju se stisne. Oblikujte 6 popečaka podjednake veličine.
- U tavi zagrijte malo ulja, dovoljno da prekrije dno tave, te stavite peći popečke. Kada ih stavite u tavu lagano ih stisnite kako bi imali ravniji oblik. Pecite na srednje laganoj vatri dok ne postanu zlatni s obje strane. Izvadite ih na papirnati kuhinjski ručnik da se višak ulja može ocijediti.
- U međuvremenu, u zdjelicu dodajte avokado (ja sam koristila jedan manji Hass avokado) i zgnječite ga. Dodajte maslinovo ulje, jabučni ocat, sol i papar i sve dobro izmiješajte.
- Popečke servirajte odmah, dok su još mlaki. Dobar tek!