Pljeskavice od tikvice i kvinoje idealan su ručak subotom
Brz, lagan, zdrav i vegetarijanski ručak subotom gotov u svega nekoliko minuta!
Ove pljeskavice od tikvica nevjerojatno su ukusna vegetarijanska verzija onih mesnih. Gotove su u svega pola sata, a za njih su ti potrebni samo jednostavni sastojci. Ukusne i meke, poslužiti ih možeš s umakom po želji, a ako se odlučiš na kombinaciju jogurta i mente čeka te pravo osvježenje!
Sastojci:
- 85 g kvinoje
- 2 tikvice (male)
- 15 g svježeg korijandera (sitno sjeckani)
- 1 češanj češnjaka
- 2 žličice kurkume
- 2 žlice naribanog parmezana
- 240 ml jogurta
- 10 g svježih listova mente
- 3 žlice brašna
Priprema:
- Zakuhaj 250 ml vode s jednom žličicom soli (za kvinoju). Naribaj jednu tikvicu i iscijedi vodu iz nje. Naribaj zatim drugu tikvicu, nareži korijander i listove mente i češanj češnjaka na sitno.
- Kuhaj kvinoju u vodi oko 15 minuta. Temeljito ju ocijedi u situ i stavi u tavu s dvije žlice maslinovog ulja i soli. Kuhaj neprekidno miješajući dvije do tri minute dok se smjesa potpuno ne isuši, a zatim ukloni s vatre i ostavi sa strane.
- U drugoj tavi s malo ulja pirjaj češnjak otprilike minutu, a zatim dodaj tikvice i miješaj tri do četiri minute. Umiješaj kvinoju, a zatim dodaj kurkumu i dobro promiješaj. Makni s vatre.
- Umiješaj u smjesu brašno, svježi korijander, parmezan i 3/4 jogurta. Ako je potrebno, dodaj još brašna da dobiješ čvrstu konzistenciju. Ostavi da se smjesa ohladi desetak minuta.
- Smjesu oblikuj u četiri jednako velike pljeskavice. Pazi da su kompaktne kako se kasnije ne bi raspadale.
- Zagrij tavu na srednje jakoj vatri. Kad je tava vruća, dodaj dvije žličice maslinovog ulja. Lagano stavi pljeskavice u ulje i peci ih tri do četiri minute sa svake strane dok ne postanu zlatne.
- Preostali jogurt umuti sa sitno nasjeckanim svježim listićima mente. Pljeskavice posluži s umakom od jogurta na vrhu.
U slast!