3 brza niskokalorična recepta
Juha od mrkve, đumbira i leće za brži rad probave
Ovu gustu juhu možemo svrstati u jela za detoks. U samo 252 kcal sadrži obilje prehrambenih vlakana koji povoljno djeluju na probavu ubrzavajući rad crijeva. Đumbir ne dolazi pretjerano do izražaja pa će ovu juhu voljeti i oni koji nisu ljubitelji đumbira. Po želji se juha može začiniti sa začinima koji se bore protiv različitih bolesti poput kurkume, curryja ili svježeg bosiljka i peršinovog lista.
Sastojci za 1 osobu:
- 1 mrkva
- pola manjeg luka
- 1 režanj češnjaka
- komadić đumbira
- šaka leće
- 1 žlica maslinova ulja
- dvije šalice vode
- sol, papar
Priprema: Na maslinovom ulju propirjaj nasjeckani luk. Zatim dodaj protisnuti češnjak i naribani đumbir, posoli i njih kratko propirjaj. Zatim dodaj mrkvu narezanu na kolutiće i opranu suhu leću i pirjaj ih minutu dvije. Ulij dvije šalice vode, poklopi i kuhaj oko 30 minuta. Po potrebi dodaj još vode. Popapri te juhu usitni štapnim mikserom i posluži.
Ljetna pizza bez tijesta
Ako si jedna od osoba koja izbjegava ugljikohidrate ili gluten onda je ova brza pizza idealna za tebe. Umjesto tijesta napravi podlogu od slanutkovog brašna koje je bogato vlaknima kao i proteinima biljnog porijekla. Brzo je gotova, ne zahtijeva previše truda i idealan je lagani ljetni obrok.
Sastojci za 1 osobu:
- pola šalice brašna od slanutka (otprilike 65 g) i pola šalice vode
- 65 g pasirane rajčice
- 6 listova svježeg bosiljka
- jedan protisnuti režanj češnjaka
- šaka sira po želji (primjerice parmezan i dimljeni sir)
- pola svježe paprike
- pola glavice luka
- 10 maslina
- sol, papar, čili
- par kapi maslinova ulja
Priprema: Pomiješaj slanutkovo brašno s vodom, malo posoli i umuti ga vilicom dok ne nestane grudica. Stavi sa strane. U međuvremenu pomiješaj umak od rajčice s protisnutim češnjakom i natrganim listovima bosiljka, naribaj sir i nareži luk i papriku na manje komade. Ispeci podlogu odnosno palačinku od slanutkovog brašna tako da cijelu smjesu izliješ u keramičku tavu koja je prethodno premazana s manjom količinom ulja. Palačinku pečenu i s jedne i druge strane stavi na lim za pečenje, premaži je umakom od rajčice, dodaj naribani sir, posloži povrće i prelij s par kapi maslinova ulja i začini s malo čilija. Peci u zagrijanoj pećnici na 225 stupnjeva 20 minuta.
Energetske banana ledene tortice
Vidjevši ove tortice na jednoj američkoj stranici odmah sam ih poželjela napraviti. Ove tortice mogu biti osvježavajući desert ili energizirajući međuobrok. Banana, kakao, med i maslac od kikirikija su sve redom pravi energy boosteri. Idealno bi bilo u pripremi koristiti prezrele banane zbog veće slatkoće i sočnosti. Kada biraš maslac od kikirikija čitaj deklaraciju i izbjegavaj onaj koji sadrži hidrogeniranu biljnu mast jer se tu kriju trans masne kiseline. Tortice je najbolje zamrzavati u silikonskim kalupima za muffine, no ako ih nemaš pri ruci tada mogu poslužiti i papirnati kalupi, no koristi dva kalupa.
Sastojci za 6 tortica:
- dvije banane
- dvije žlice maslaca od kikirikija
- 1 žlica kakao praha za kolače
- dvije žlice meda
- malo limunova soka
Priprema: Banane zgnječi vilicom i umiješaj ostale sastojke. Smjesu prebaci u kalupe te ih stavi u zamrzivač na nekoliko sati.