Pistacije su odličan izvor proteina, reguliraju tlak i još 4 dobra razloga za njihovo grickanje

Guliver/Shutterstock
Kad čuješ "superhrana bogata antioksidansima" vjerojatno pomisliš na acai bobice, borovnice, chia sjemenke. Ali, Mike Roussell, doktor znanosti, prehrambeni konzultant u Pittsfordu u New Yorku i autor MetaShred dijeta, kaže da je krajnje vrijeme da na ovaj popis najvrjednijih namirnica dodaš pistacije.
Vidi originalni članak

"Jedem ih kao užinu svako poslijepodne", kaže Roussell. "Ujutro, ako imam jogurt ili zobene pahuljice, na to ću dodati i pistacije." Ako se pitaš zašto ovaj čovjek toliko strastveno govori o pistacijama, ovo je pet glavnih razloga.

Kompletan protein

Krajem 2019. znanstvenici sa Sveučilišta Illinois-Urbana otkrili su da su pistacije jedan od rijetkih veganskih izvora kompletnih proteina (zajedno s kvinojom, heljdom, algama i sojom). Roussell kaže da to znači da sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može samo proizvesti. Proteini se sastoje od esencijalnih aminokiselina koje omogućuju tijelu da dovrši vitalne procese poput obnove mišića nakon vježbanja i stvaranja prave količine vitalnih hormona potrebnih da tijelo funkcionira najučinkovitije. Jedna porcija 49 pistacija sadrži 6 grama proteina, što je otprilike ono što ćeš naći u jednom velikom jajetu ili u pola šalice graha.

Doprinose kontroli šećera u krvi

Čak i ako nemaš dijabetes, dobro je jesti namirnice koje šećer u krvi drže stabilnim. Oscilacije razine šećera u krvi mogu biti potencijalno opasne i popraćene neugodnim (pa čak i potencijalno opasnim) simptomima kao što su slabost, vrtoglavica, glavobolja, zamagljen vid i ubrzani puls, objašnjava Roussell.

Razina šećera u krvi može se održati stabilnom konzumacijom hrane s visokim sadržajem vlakana i suzdržavanjem od unosa hrane s visokim udjelom šećera, ugljikohidrata i soli. To možeš postići na razne načine, a jedan od njih je da pojedeš šaku pistacija. "Istraživanja pokazuju da uključivanje pistacija u obrok pomaže u održavanju konzistentne razine šećera u krvi", kaže Roussell.

veganske torte Sirova torta s malinama i pistacijama

Reguliraju tlak

Iako svi orašaste plodovi mogu doprinijeti smanjenju rizika od bolesti srca, pistacija zauzima posebno mjesto. Više studija sugerira da konzumacija pistacija može pomoći sniziti sistolički krvni tlak (prvi broj kada se tumači tlak 120/80). Kronično visok krvni tlak jedan je od glavnih uzročnika krvožilnih bolesti i smrti u svijetu.

 

Budući da su u ljuskama lakše se kontrolira njihov unos

Bi li radije pojela 7 oraha koji imaju 185 kalorija ili 49 pistacija od 160 kalorija? Obje vrijednosti iznose količinu prosječnog serviranja orašastih plodova. Većina ljudi bi izabrala pistaciju jer osim što je ima više i dulje se uživa u njezinu grickanju, a ljuska služi kao podsjetnik da znaš koliko si je pojela, kaže Roussell.

Sudionici u jednoj studiji objavljenoj u časopisu Appetite konzumirali su oko 85 manje kalorija kada su jeli pistacije u ljusci od skupine kojoj su ponuđeni oljušteni plodovi. Osim toga, istraživači su otkrili da, kako se te ljuske gomilaju, mozak dobiva  subliminalni signal da kasnije pojede manje kalorija. Drugim riječima, kad vidiš mini brdo odbačenih ljuski to može djelovati kao znak da je dosta.

sladoled od ricotte Recept za sladoled od vanilije, pistacija i kandiranog voća za vruće ljetne dane

Imaju najmanje kalorija od svih orašastih plodova

Pistacije imaju najmanje kalorija od svih orašastih plodova su, a prema nutritivnim svojstvima nadmašuju tradicionalne grickalice kao što su pereci, krekeri, žitarice i čips, objašnjava Roussell. U jednoj francuskoj studiji sudionici su kroz unos pistacija povećali svoj dnevni kalorijski unos za 250 kcal, ali zabilježeno je da im se tjelesna masa nije povećala, tvrdi Rousell.

Iako uzrok i posljedica nisu jasni, prehrambeni stručnjaci smatraju da vlakna, proteini i nezasićene masne kiseline u pistacijama, a da ne spominjemo njihovu hrskavost zbog koje ih je potrebno dulje žvakati mogu promijeniti apetit, sitost i metabolizam.

Dobar su izvor antioksidansa

Uz bobice, crno vino, čaj i tamnu čokoladu pistacije su bogate antioksidansima koji štite tijelo, navodi se u izvješću u časopisu Food & Nutrition Research. Naime, pistacije sadrže antocijanine koji su snažni antioksidanti koji mogu pomoći u prevenciji dijabetesa, raka, srčanih bolesti i pretilosti, kaže Roussell.

Posjeti missZDRAVA.hr