Pikantna riža s lećom i prženim lukom
Maja je postala kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za pikantnu rižu s lećom i prženim lukom. Majin recept odabrali smo putem Instagrama, a ako i ti želiš postati kuharica ljeta 2015. tagaj svoja zdrava, sezonska jela s hashtagom #zdravakrava na Instagramu, a mi ćemo svaki tjedan odabrati najbolji
Više detalja o "Kuhaj u ritmu ljeta 2015." potraži ovdje.
Prati nas na Instagramu.
Sastojci:
- 250g smeđe ili zelene leće
- 4 srednje velike glavice luka
- 3 žlice brašna
- oko 250ml suncokretovog ulja za prženje luka
- 2 žličice kima
- 1 i pol žličicu sjemenki korijandera
- 200g riže dugog zrna ili basmati riže
- 2 žlice maslinova ulja
- pola žličice kurkume
- 1 i pol žličicu allspice začina
- 1 i pol žličicu cimeta
- 1 žličicu šećera
- 350ml vode
- sol
- crni papar
Priprema:
- Leću isperi, stavi u posudu debljeg dna i prelij dosta vode. Kad zavrije, kuhaj 12-15 min. Procijedi i stavi sa strane.
- Luk oguli, nareži na tanke šnitice i posipaj brašnom. Posoli i dobro izmiješaj. Zagrij suncokretovo ulje i u njemu preprži luk. Podijeli ga u nekoliko hrpica i prži svaku 5-7 minuta. Povremeno promiješaj šupljikastom žlicom, zatim izvadi na kuhinjski ubrus, da se ocijedi masnoća. Luk mora biti hrskav, ne zagoren. (Ako luk ne želiš pržiti, možeš ga prodinstati sa šećerom i začinima pa onda dodati rižu i leću.)
- Ulje izlij, obriši tavu i na njoj prepecite kim* i sjemenke korijandera, minutu-dvije. Dodaj rižu, maslinovo ulje, kurkumu, allspice, cimet, šećer, pola žličice soli i dosta crnog papra. Dobro promiješaj, zatim dodaj leću i vodu. Kad uzavri poklopi i ostavi da krčka na laganoj vatri 15 minuta.
- Makni s vatre, otklopi, prekrij krpom i brzo poklopi. Ostavi tako sa strane, da se pari 10 minuta. Pola prženog luka umiješaj, pola posipaj po serviranom jelu.
Dobar tek!