Pikantna i zdrava večera - rezanci s ljutim umakom od kikirikija
Kuharica Zeleno povrće za svaki dan, u izdanju Mozaika-knjige, autorice Jessice Nadel, donosi 100 jednostavnih veganskih recepata uz koje ćeš u svaki obrok uvrstiti zeleno povrće. Iz kuharice izdvajamo naš prijedlog za zdravu i ukusnu večeru.
Rezanci s ljutim umakom od kikirikija
Ova zasitna večera spremna je za 25 minuta. Sastojci su:
- 450 g rezanaca soba (tanki japanski rezanci od heljdina brašna)
- 360 g brokule, narezane na manje komade
- 150 g graška šećerca
- 2 mlada luka, narezana na kolutiće
Za umak od kikirikija trebaš:
- 3 žličice prženog sezamova ulja
- 2 i pol žličice rižinog octa
- 60 ml bezglutenskog tamarija
- 85 g nezaslađenog maslaca od kikirikija
- 125 ml vode
- 2 žlice ljutog umaka od čili papričice.
Skuhaj rezance prema uputama na pakiranju. Jednu minutu prije završetka kuhanja dodaj brokulu. Ocijedi rezance i brokulu, isperi ih pod mlazom hladne vode da se prestanu kuhati i da se riješiš viška škroba s rezanaca.
Za umak od kikirikija, u maloj tavi pomiješaj sezamovo ulje, rižin ocat i tamari i grij ih 1 minutu na umjereno jakoj vatri. Dodaj maslac od kikirikija i lagano miješaj 2 do 3 minute dok ne omekša i rastopi se. Polako dodaj vodu dok umak ne postane gladak. Miješaj još 3 do 4 minute dok se kuha na laganoj vatri i zgušnjava. Dodaj ljuti umak od čili papričice.
Makni umak s vatre i njime prelij rezance, brokulu, grašak šećerac i mladi luk.