Patlidžan u curry umaku inspiriran japanskom kuhinjom
Curry s patlidžanom inspiriran tradicionalnim japanskim jelom "katsu"
Ovaj curry inspiriran je tradicionalnim japanskim jelom "katsu" koje se inače radi s piletinom.
Donosimo ti vegansku verziju tradicionalnog japanskog jela "katsu" s hrskavim i pohanim patlidžanom serviranim u finom i kremastom curry umaku i kuhanom rižom kao prilog. Ako želiš napraviti ovaj recept bez glutena, koristi bezglutenske krušne mrvice i brašno. Umjesto patlidžana možeš koristiti tofu ili djelomično kuhani batat.
Sastojci
Za umak:
- biljno ulje
- 1 glavica luka
- 2 mrkve
- 4 češnja češnjaka
- 1,5 žlica curry praha
- sol
- 400 ml kokosovog mlijeka
- žlica javorovog ili agavinog sirupa ili meda
Za patlidžan:
- 3/4 šalice običnog brašna ili bezglutenskog brašna
- sol i papar
- 2 patlidžana, narezana na ploške debljine 1 cm
- 2 šalice panko krušnih mrvica ili krušnih mrvica bez glutena
Prilog:
- jasmin riža, mladi luk i sjemenke sezama
Priprema
- Za početak napravi umak. Zagrij žlicu ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj sitno nasjeckani luk, mrkvu i češnjak te prži 10 minuta ili dok luk i mrkva ne omekšaju, ali izbjegavaj da porumene.
- U međuvremenu dodaj brašno u zdjelu s pola žličice soli i pola žličice papra i 3/4 šalice vode. Miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Panko krušne mrvice stavi u zasebnu zdjelu.
- Kolute patlidžana prvo umoči u smjesu, a zatim ih prekrij krušnim mrvicama i ostavi sa strane za kasnije.
- Curry prah i prstohvat soli umiješaj u tavu s mješavinom mrkve i luka i prži 1-2 minute. Zatim umiješaj kokosovo mlijeko iz konzerve i javorov sirup i pusti da se sve lagano kuha 5 minuta
- Ulij napravljeni katsu umak u blender i blendaj dok ne postane glatki, a zatim ga ponovno ulij u tavu i ostavi sa strane.
- Skuhaj jasmin rižu prema uputama na pakiranju.
- Napuni lonac biljnim uljem i pusti neka se ugrije. Testiraj je li ulje dovoljno ugrijalo tako da u tavu ubaciš mali prstohvat krušnih mrvica i ako zacvrči onda je ulje spremno za prženje.
- Peci 3-4 patlidžana oko 4 minute sa svake strane ili dok ne porumene. Zatim ih ostavi na kuhinjskom papiru da upiju višak ulja. Ako želiš, pržene ploške patlidžana možeš držati i u pećnici na niskoj temperaturi da ostanu tople.
- Ponovno zagrij umak u tavi i posluži patlidžan s umakom, kuhanom rižom, narezanim mladim lukom i sjemenkama sezama.