Panna cotta sa sirupom od nara

Pravi jesenski plod pun slatkog tamnocrvenog soka, nar se najčeće se koristi za napitke, želee, u marmeladama, ali i u slanim jelima kao što su piletina i razne salate. A što kažeš na jedan lagani desert? Isprobaj recept za panna cottu od jogurta i smeđeg šećera sa sirupom od nara!
Vidi originalni članak

Gušti u naru

Nar, pravi predstavnik mediteranskog vrta, prekrasnih crvenih cvjetova. Plodovi nara zriju u jesen. Prepuni su sjemenki koje su obavijene tankom opnom koja sadrži tamnocrveni sladak sok.

Ono čega se najviše sjećam iz djetinjstva jesu majice pošpricane crvenim sokom od nara i kako sam znala dugo sjediti na stepenicama ispred kuće i čistiti koštice i guštati u njihovom soku. Tome je pridonosila i činjenica da je jednom kad smo pojeli sve plodove s nara trebalo čekati iduću godinu da bi ih opet okusili.

Danas su sve namirnice dostupne po supermarketima gotovo tijekom cijele godine. Istina je da je to vrlo praktično, ali me pomalo i iritira. Izgubilo se iščekivanje za prvim narom, prvim jagodama, prvim pomidorima... A uz to zna se da su najukusniji plodovi upravo oni koji su sezonski. Zato se hranim sezonski i ne obazirem se na namirnice koje su van sezone. 

A što se nara tiče, nisam ni danas puno bolja i često pijem njegov sok ali više pazim da majice ostanu čiste.

Nar se najčeće se koristi za razne napitke, želee, u marmeladama, ali i u slanim jelima (npr. s piletinom, u raznim salatama). Po sastavu bogat je antocijanima, pantenonskom kiselinom, mineralima kalijem i željezom.

Što kažeš na jedan lagani desert? Panna cotta od jogurta i smeđeg šećera sa sirupom od nara. Zasuci rukave (i stavi pregaču) i ne čisti nar pored bijelog zida. Krenimo!

Sastojci za 4 osobe

Za panna cottu od jogurta:

  • 130 g jogurta
  • 50 g smeđeg šećera u prahu
  • 100 g slatkog vrhnja
  • 3 listića želatina

Za sirup od nara:

  • 1 kg nara (odnosno ½ litre iscijeđenog soka od nara)
  • 50 g smeđeg šećera
  • 3 žlice soka od limuna

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti panna cottu od jogurta!

Priprema s guštom

  1. Listove želatine namoči u hladnoj vodi desetak minuta da omekšaju.
  2. Izmiskaj u multipraktiku smeđi šećer i tako ćeš dobiti šećer u prahu.
  3. Slatko vrhnje pomiješaj sa smeđim šećerom u prahu, zagrij, ali ne da zakuha. Skini s vatre i umiješaj želatinu.
  4. Kad se želatina istopila u slatkom vrhnju ostavi je na sobnoj temperaturi da se još malo ohladi te dodaj običan jogurt i dobro izmiješaj.
  5. Ohladi i ulij u kalupe (najboljim su se pokazali keramički ili silikonski kalupi). Stavi u hladnjak na cca 4-5 sati.
  6. Očisti nar. Pokušaj slijediti prirodne linije membrana u naru, nemoj ga prerezati cijelog nožem jer ćeš izgubiti dio soka i teže ćeš ga očistiti. Polako nožem zareži koru i onda je prstima guli i nježno izvadi koštice iz nara. Pazi da ne popuca opna na koštici i ne iscuri sok, pošprica tvoj friško ofarbani bijeli zid crvenom bojom.
  7. Nakon što izvadiš sve koštice, pomoću pasirke (one koju koristiš za pire od krumira) iscijedi sok iz nara.
  8. Na srednjoj vatri kuhaj sok od nara kojem si dodala smeđi šećer i sok od limuna. Kuhaj dok sok ne ishlapi na cca 1/3 ukupne količine ili 1,5 deci. Pazi da ne ishlapi previše jer će se onda kad se ohladi stvrdnuti (slično kao kad radiš karamel, vidi sliku).
  9. Kad si napravila sirup od nara, stavi ga na dno tanjura i na njega položi panna cottu od jogurta.
  10. Kad budeš posluživala panna cottu, ako nemaš silikonske kalupe, odnosno ako imaš krute, možeš se poslužiti trikom. Uroni kalupe s panna cottom u hladnu vodu na nekoliko trenutaka i panna cotta će se lakše odvojiti od stijenki. Ako ne ide ni tako onda uzmi tanak oštar nož i lagano odvoji od rubova kalupa.
  11. Za dekoraciju stavi nekoliko koštica nara na vrh panna cotte i na sirup od nara. (vidi sliku).

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Posjeti missZDRAVA.hr