Osvježavajuća juha od mente i graška za vruće ljetne dane!

Gracia Petek za missGASTRO
Za vrijeme ljetnih vrućina najviše volim kad mi je na tanjuru nešto zeleno. Zelena boja me oduvijek smiruje i puni novom svježom energijom. Samo pet minuta provedenih u prirodi mi je dovoljno da se totalno oporavim od stresa poslovnog svijeta i užurbane gradske vreve.
Vidi originalni članak

A ova zelena juha me svojom bojom vraća u prirodu. Pa ako dane provodiš u gradu i na zagrijanom asfaltu, skokni barem do obližnje tržnice i napravi sebi ovu juhu. Kad sam krenula kuhati samo sam pobacala sve ono što sam u tom trenu imala svježe kod kuće. Juha je ispala toliko ukusna da jednostavno moram ovaj recept podijeliti. I baš je jako fotogenična ako se mene pita. Što se krije u ovoj zelenoj ljepotici? Mladi grašak, onako svježi i bogat okusom. Netom iz vrta ubrani listovi špinata. Slatkasti batat. A za dozu osvježenja i pojačanu dozu zelenila poslužila mi je paprena metvica koja kod mene doma raste kao luda. Sva sreća pa mi je upravo luda menta i najdraži čaj. Čaj kojeg pijem i ljeti i zimi.

Prije nego krenem na sastojke i postupak kuhanja juhe, koja je iznimno lagana za pripremu i ne zahtjeva neke posebne vještine, evo nekoliko zanimljivosti o meni toliko dragoj menti.

Znaš li da se menta koristila već u antičkoj Grčkoj?

Menta u narodu poznata još kao metvica, nana, metva. Metvica je trajnica, koja u našem podneblju raste kao luda. Inače je podrijetlom s Mediterana i zapadne Azije. Najbolje raste u umjerenom klimatskom području. Postoji nekoliko vrsta mente (paprena, vodena..) od svih vrsta najpoznatija i najviše upotrebljavana je paprena metvica odnosno lat. Mentha piperita. Menta se koristi već odavno, oh da, koristili su je već u antičkoj Grčkoj i Rimu, bila je dio svakodnevice. Korištena je za odoriranje vode kod kupanja, za razne rituale, mirise. Paprena metvica djeluje antibakterijski i antivirusno. Stimulira i potiče fiziološku funkciju jetre, podiže krvni tlak, stimulira živčani sustav. Hladi za vrijeme ljetnih vrućina, pomaže kod glavobolje i upalnih stanja zglobova. Baš je svestrana ova mirisna biljka. Nek se češće nađe na tvom jelovniku, pogotovo za vrijeme ljetnih vrućina jer će ti tijelo ohladiti iznutra. Probaj.

Osvježavajuća zelena juha

Sastojci:

  • 1 srednji batat ili jedan veći krumpir (oguljen narezan na kockice)
  • 1 luk (može i 3 mlada luka)
  • 1 šalica mladog graška
  • 2 šalice špinata
  • 4-5 lista svježe mente
  • 600-800 ml povrtnog temeljca
  • Sok od limete/limuna (po ukusu)
  • Sol, papar
  • Maslinovo ulje
  • Za ukras: sjemenke, jogurt, sjeckano bilje, chili papričice

Grašak je izvanredan izvor nutrijenata koji sudjeluju u proizvodnji energije Uz grašak pobijedi stres i umor

Postupak:

  1. Nasjeckaj luk i preprži ga na malo maslinova ulja.
  2. Oguli batat i nareži ga na kockice.
  3. Dodaj batat luku i sve zalij temeljcem i dodaj malo soli, kuhaj 5-10 minuta.
  4. Batatu i luku dodaj grašak, te kuhaj još 5-10 minuta.
  5. Kad je batat potpuno mekan i grašak kuhan ubaci oprane listove špinata i mente.
  6. Blendaj sve sa štapnim mikserom ili ubaci u blender.
  7. Začini po želji sa solju, paprom i sokom limete, također gustoću juhe prilagodi dodavanjem temeljca.
  8. Ukrasi po želji.
  9. Osvježi se i uživaj!

blitva Zeleno čudo: Slana torta sa špinatom i mozzarellom

Posjeti missZDRAVA.hr