Omiljene tikvice sačuvaj za zimu u ulju i octu
Rok trajanja tikvica u ulju je oko tri mjeseca. Poput tikvica pripremaju se i patlidžani, ali i gljive. Povrće prvo prokuhaj u mješavini vode i octa pa sa začinima složi u staklenku te pokrij uljem.
Sastojci:
- kg tikvica
- 375 g vinskog octa
- 3 čili papričice
- pola vezice svježe majčine dušice
- 500 ml maslinova ulja
- papar
- 2 žlice kapara
- sol
- Korak 1: Pripremi staklenke. Operi tikvice i očisti ih. Nakon toga ih nareži na ploške.
- Korak 2: Zakuhaj ocat, 750 ml vode i žlicu soli. Umiješaj tikvice i kuhaj oko dvije minute.
- Korak 3: Izvadi tikvice pomoću velike rupičaste žlice i poslaži na kuhinjski ručnik. Ostavi da se ocijede, a za to vrijeme operi čili pa prepolovi i izvadi sjemenke. Još jedanput isperi i nareži.
- Korak 4: Operi majčinu dušicu i skini listiće sa stabljike. U tavi zagrij dvije žlice ulja pa preprži tikvice, čili i majčinu dušicu. Tikvice pospi paprom i kaparima te složi u staklenku i zalij uljem.