Nije zdrava, al' je kraljevska: Torta od bazge i limuna s vjenčanja princa Harryja

Karina Šiždrak/Gastro.hr
Princ Harry i odabranica Meghan Markle prije mjesec dana objavili su kako su izabrali upravo ovu proljetnu kombinaciju, iako se nagađalo da će prekršiti sva pravila odabirom banana. Za pripremu velike torte za prijem zadužena je pastry chefica Claire Ptak, vlasnica slastičarnice Violet Cake iz Londona.
Vidi originalni članak

Odlučili smo i sami smo se upustili u pripremu "kraljevske" torte od limuna i bazge. Recept smo pojednostavnili kako bi što lakše i bez puno potrošenog vremena kreirali kraljevsku atmosferu.

Sastojci:

  • 12 jaja (odvojeni žumanjak i bjelanjak)
  • 400 g šećera
  • 500 g brašna
  • korica limuna

Za sirup od bazge:

  • 120 ml vode
  • 100 g šećera
  • 100 ml likera od bazge

Za Buttercream:

  • 250 g maslaca
  • 500 g šećera u prahu
  • 1 žlica mlijeka
  • korica jednog limuna
  • 2 žlice limunovog soka

Priprema:

Kore:

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i namasti dva kalupa za torte promjera 20 cm. Sastojke podijeli u dva dijela. Napravi biskvit tako da odvojiš bjelanjke i žumanjke od 6 jaja. Dobro istuci snijeg od 6 bjelanjaka i 100 g šećera.

U drugoj posudi izmiksaj žumanjke i preostalih 100 g šećera. Lagano zajedno pomiješaj istučene bjelanjke i žumanjke. Postepeno dodaji 250 g brašna i lagano miješaj kuhačom. Postupak ponovi s preostalim jajima i brašnom. Dobivenu smjesu prebaci u namašćeni kalup i peci 30 minuta na 180 stupnjeva, sve dok čačkalica kojom si probola sredinu ne izađe čista.

Pustiti da se malo ohladi, a zatim svaku koru razreži na dva dijela.

Brzo gotova Jednostavna sirova torta s kremom od jagoda i čokolade

Zdravija verzija omiljenog deserta Sladoledna Snickers torta od zdravih sastojaka, za prste polizat'

Sirup od bazge:

Vodu i šećer pomiješaj i stavi u mikrovalnu pećnicu na minutu. Izvadi, pomiješaj i ponovi postupak još jednom. Šećer bi se trebao do kraja otopiti, a smjesa bi trebala biti prozirna. Pričekaj da se malo ohladi, a zatim dodaj liker od bazge. Premaži sve kore i ostavi sa strane pola sata.

Buttercream:

Miksaj maslac sve dok ne postane kremast, a zatim dodaj šećer u prahu. Ubaci sok od limuna i nastavi miksati. Slijedi postepeno dodavanje mlijeka. Smjesa bi trebala biti poput namaza. Na kraju dodaj koricu od limuna i izmiksaj. Ako ne planiraš tortu odmah premazati, prekrij buttercream maslacem. Na kraju svaki sloj premaži s malo buttercreama, a zatim tortu premažite i izvana. Lijepo zagladi, ukrasi cvjetovima bazge, limunom ili drugim voćem i stavi u hladnjak na barem dva sata.

Uživaj u izvrsnoj kraljevskoj torti!
 

Posjeti missZDRAVA.hr