Nije zdrava, al' je kraljevska: Torta od bazge i limuna s vjenčanja princa Harryja
Odlučili smo i sami smo se upustili u pripremu "kraljevske" torte od limuna i bazge. Recept smo pojednostavnili kako bi što lakše i bez puno potrošenog vremena kreirali kraljevsku atmosferu.
Sastojci:
- 12 jaja (odvojeni žumanjak i bjelanjak)
- 400 g šećera
- 500 g brašna
- korica limuna
Za sirup od bazge:
- 120 ml vode
- 100 g šećera
- 100 ml likera od bazge
Za Buttercream:
- 250 g maslaca
- 500 g šećera u prahu
- 1 žlica mlijeka
- korica jednog limuna
- 2 žlice limunovog soka
Priprema:
Kore:
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i namasti dva kalupa za torte promjera 20 cm. Sastojke podijeli u dva dijela. Napravi biskvit tako da odvojiš bjelanjke i žumanjke od 6 jaja. Dobro istuci snijeg od 6 bjelanjaka i 100 g šećera.
U drugoj posudi izmiksaj žumanjke i preostalih 100 g šećera. Lagano zajedno pomiješaj istučene bjelanjke i žumanjke. Postepeno dodaji 250 g brašna i lagano miješaj kuhačom. Postupak ponovi s preostalim jajima i brašnom. Dobivenu smjesu prebaci u namašćeni kalup i peci 30 minuta na 180 stupnjeva, sve dok čačkalica kojom si probola sredinu ne izađe čista.
Pustiti da se malo ohladi, a zatim svaku koru razreži na dva dijela.
Sirup od bazge:
Vodu i šećer pomiješaj i stavi u mikrovalnu pećnicu na minutu. Izvadi, pomiješaj i ponovi postupak još jednom. Šećer bi se trebao do kraja otopiti, a smjesa bi trebala biti prozirna. Pričekaj da se malo ohladi, a zatim dodaj liker od bazge. Premaži sve kore i ostavi sa strane pola sata.
Buttercream:
Miksaj maslac sve dok ne postane kremast, a zatim dodaj šećer u prahu. Ubaci sok od limuna i nastavi miksati. Slijedi postepeno dodavanje mlijeka. Smjesa bi trebala biti poput namaza. Na kraju dodaj koricu od limuna i izmiksaj. Ako ne planiraš tortu odmah premazati, prekrij buttercream maslacem. Na kraju svaki sloj premaži s malo buttercreama, a zatim tortu premažite i izvana. Lijepo zagladi, ukrasi cvjetovima bazge, limunom ili drugim voćem i stavi u hladnjak na barem dva sata.
Uživaj u izvrsnoj kraljevskoj torti!