Namirnice sa srednjim i visokim GI
Prehranu treba temeljiti na namirnicama niskog i umjerenog glikemijskog indeksa te ograničiti unos namirnica s visokim glikemijskim indeksom.
U svakodnevnoj prehrani ipak nije lako izbjegavati namirnice s visokim
glikemijskim indeksom, ali ne zaboravi da ukupni GI jednog obroka može
biti manji, ako namirnice s visokim GI kombiniraš s onima niskog GI
Napomena: referentna vrijednost glukoza = 100
Srednji GI 56-69
Muesli | 66 |
Ječmena kaša | 68 |
Kus kus | 65 |
Kokice iz mikrovalne | 55 |
Banana | 62 |
Grožđe | 59 |
Marelica | 57 |
Grožđice | 64 |
Ananas | 59 |
Sladoled | 61 |
Pommes frites | 63 |
Med | 61 |
Šećer | 68 |
Coca-Cola | 63 |
Fanta | 68 |
Visoki GI >70
Pecivo, bijelo | 72 |
Croissant | 96 |
Lisnato tijesto | 98 |
Hambi pecivo | 61 |
Pšenični kruh, bijeli | 75 |
Pšenični kruh, integralni | 74 |
Cornflakes | 93 |
Bijela riža | 89 |
Graham krekeri | 74 |
Lubenica | 72 |
Krumpir, pečeni | 111 |
Krumpir, kuhani | 82 |
Izvor:
- Foster-Powel, K et al. International tables of glycemic index and glycemic load values, Am J Clin Nutr 2002; 62:5–56.
- Atkinson, FS, Foster – Powel, K, Brand-Millerm J. International tables of glycemic index and glycemic load values, Diabetes Care 2008; 31(12): 2281-228