Namirnice koje opterećuju organizam i uzrokuju upalne procese
Često, a da toga nismo ni svjesni, bol možemo ublažiti jednostavnom promjenom prehrambenih navika. Bol je posljedica upalnih procesa koji se pokreću u našem tijelu. Povišene razine stresa, nepravilna i neredovita prehrana te nedostatan unos vode mogu rezultirati pojavom bola.
"Moderan način života donosi pregršt namirnica koje obiluju natrijem, siromašne su esencijalnim mikronutrijentima, pa njihovom probavom opterećujemo probavne organe, ali i cijeli organizam", objašnjava nutricionistica Nataša Šoštarić iz savjetovališta Definicija hrane.
Treba jesti redovito kako se probava ne bi preopteretila
"Od namirnica izbjegavaj gotova i polugotova jela, visokoprocesuirane namirnice koje obiluju soli i šećerom te pogoduju rastu patogenih mikroorganizama koji mogu prouzročiti upalni proces. Baziraj prehranu više na voću i povrću, a manje na mesu i namirnicama životinjskog podrijetla. Zapamti, što ti je šareniji svaki obrok, unosit ćeš više vitamina i minerala, esencijalnih za pravilno funkcioniranje organizma", kaže Šoštarić. A kako bi otklonila upalne procese i minimalizirala bolove kao posljedicu važno je poznavati i učinak neke namirnice na naše tijelo.
Štetne su namirnice bogate solju i siromašne kalijem
Većina voća i povrća u organizmu nakon probave djeluje alkalno. pH tijela razlikuje se od organa do organa, ovisno o njegovoj funkciji - kaže Šoštarić i dodaje: "Moderno doba nam donosi pregršt procesuirane hrane koja nakon probave previše podiže pH organizma. Obično su to namirnice bogate solju, s malo ili bez kalija te je potrebno izbalansirati pH vrijednost. Tu u priču dolazi voće i povrće. Čak i limun, koji je okusom kiseo, nakon probave djeluje alkalno", govori Šoštarić.
Neki dijelovi organizma trebaju ostati kiseli
Alkalna prehrana bazirana je na mišljenju da u moderno doba naš organizam postaje sve kiseliji i podložniji bolestima zbog hrane i okoliša, a misao vodilja je da učinimo li naše tijelo alkalnim, smanjit će se učestalost pojave bolesti. Ipak, tijelo je s razlogom na nekim dijelovima kiselo, a na nekima lužnato. Primjerice, želudac je kiseo kako bi uništio patogene koje unosimo hranom, a smanjimo li kiselost, otvara se prostor za razvoj drugačijih oboljenja. Voće i povrće također obiluju snažnim antioksidansima, poput vitamina C, koji neutraliziraju slobodne radikale koji oštećuju stanice i pogoduju upalnim procesima. Uz to, dodatno održavaju normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Odlični izvori antioksidansa su bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, kelj, kupus, kivi, a što ti je tanjur šareniji to bolje.