Namirnice koje opterećuju organizam i uzrokuju upalne procese

Guliver/Shutterstock
Često, a da toga nismo ni svjesni, bol možemo ublažiti jednostavnom promjenom prehrambenih navika. Bol je posljedica upalnih procesa koji se pokreću u našem tijelu. Povišene razine stresa, nepravilna i neredovita prehrana te nedostatan unos vode mogu rezultirati pojavom bola.
Vidi originalni članak

"Moderan način života donosi pregršt namirnica koje obiluju natrijem, siromašne su esencijalnim mikronutrijentima, pa njihovom probavom opterećujemo probavne organe, ali i cijeli organizam", objašnjava nutricionistica Nataša Šoštarić iz savjetovališta Definicija hrane. 

Treba jesti redovito kako se probava ne bi preopteretila

"Od namirnica izbjegavaj gotova i polugotova jela, visokoprocesuirane namirnice koje obiluju soli i šećerom te pogoduju rastu patogenih mikroorganizama koji mogu prouzročiti upalni proces. Baziraj prehranu više na voću i povrću, a manje na mesu i namirnicama životinjskog podrijetla. Zapamti, što ti je šareniji svaki obrok, unosit ćeš više vitamina i minerala, esencijalnih za pravilno funkcioniranje organizma", kaže Šoštarić. A kako bi otklonila upalne procese i minimalizirala bolove kao posljedicu važno je poznavati i učinak neke namirnice na naše tijelo.
 

Štetne su namirnice bogate solju i siromašne kalijem

Većina voća i povrća u organizmu nakon probave djeluje alkalno. pH tijela razlikuje se od organa do organa, ovisno o njegovoj funkciji - kaže Šoštarić i dodaje: "Moderno doba nam donosi pregršt procesuirane hrane koja nakon probave previše podiže pH organizma. Obično su to namirnice bogate solju, s malo ili bez kalija te je potrebno izbalansirati pH vrijednost. Tu u priču dolazi voće i povrće. Čak i limun, koji je okusom kiseo, nakon probave djeluje alkalno", govori Šoštarić.

Neki dijelovi organizma trebaju ostati kiseli

Alkalna prehrana bazirana je na mišljenju da u moderno doba naš organizam postaje sve kiseliji i podložniji bolestima zbog hrane i okoliša, a misao vodilja je da učinimo li naše tijelo alkalnim, smanjit će se učestalost pojave bolesti. Ipak, tijelo je s razlogom na nekim dijelovima kiselo, a na nekima lužnato. Primjerice, želudac je kiseo kako bi uništio patogene koje unosimo hranom, a smanjimo li kiselost, otvara se prostor za razvoj drugačijih oboljenja. Voće i povrće također obiluju snažnim antioksidansima, poput vitamina C, koji neutraliziraju slobodne radikale koji oštećuju stanice i pogoduju upalnim procesima. Uz to, dodatno održavaju normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Odlični izvori antioksidansa su bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, kelj, kupus, kivi, a što ti je tanjur šareniji to bolje. 
 
 
Posjeti missZDRAVA.hr