Nagrađeni recepti za prirodni kruh su...

Četiri najkreativnije čitateljice koje su poslale vlastite recepte za pripremu omiljenog kruha, osvojile su vrijedne nagrade. Jedna čitateljica osvojila je pekač kruha i dvije kutije Ekoklas proizvoda, a ostale tri čitateljice osvojile su knjigu 'Kruh, ukusan kruh, hrskav ili mekan, kreativno kuhanje' u izdanju Veblea te utješni paket Ekoklas proizvoda. Pogledaj koje smo recepte izabrali
Vidi originalni članak

Cilj nagradne igre ''Moj prirodan kruh'' bio je popularizirati pripremu kruha u vlastitoj pećnici ili  pekaču kruha, pa smo pozvali sve čitateljice i čitatelje da nam šalju svoje recepte. Odaziv je bio velik, pristiglo nam je puno zanimljivih recepata, a naš stručni žiri se na kraju odlučio za četiri recepta: kruh s četiri vrste brašna, kukuruzni kruh s mrkvom, kruh s integralnim pirinim brašnom i mirisni kruh.

Također, u tijeku je glasanje za ''Kruh godine 2011''. Ako već nisi, daj glas za svog favorita u izboru ''Kruha godine 2011'' i sudjeluj u podizanju svjesnosti o važnosti konzumiranja zdravog i ukusnog kruha svaki dan. Sve što trebaš napraviti je registrirati se i glasati za svoj omiljeni kruh.

Pekač kruha osvojila je...

Naša čitateljica Elizabeta Žalac koja je poslala recept za kruh s četiri vrste brašna osvojila je pekač kruha i dvije kutije Ekoklas proizvoda, odnosno 5 kg od svakog proizvoda: crno brašno tip 1100, bijelo brašno tip 550, integralno brašno i gris (pšenična krupica) tip 400.

Utješne nagrade osvojile su...

Utješne nagrade osvojile su tri čitateljice: Tea Blaževac za kukuruzni kruh s mrkvom, Nataša Pešić za kruh s integralnim pirinim brašnom i Ana Petrin za mirisni kruh. Tri čitateljice će na dar dobiti knjigu 'Kruh, ukusan kruh, hrskav ili mekan, kreativno kuhanje' u izdanju Veblea te utješni paket Ekoklas proizvoda. Utješni paket sastoji se od 2 kg crnog brašna, 3 kg bijelog brašna, 3 kg integralnog i 2 kg grisa.

U knjizi 'Kruh, ukusan kruh, hrskav ili mekan, kreativno kuhanje' u izdanju Veblea naše kuharice će zasigurno pronaći mnogo slasnih recepata za različite vrste kruha, od klasičnog i internacionalnog kruha do cijelog niza slatkih i začinjenih peciva.

Kukuruzni kruh s mrkvom

Sastojci:

  • 1 šalica kukuruznog brašna
  • 1 šalica sirove naribane mrkve
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica morske soli
  • 3/4 šalice kipuće vode
  • 2 tučena žumanjka
  • 2 žlice hladne vode
  • 2 tučena bjelanjka

Priprema:

Pomiješaj zajedno kukuruzno brašno, mrkvu, med, ulje i sol. Tu mješavinu prelij kipućom vodom, promiješaj i pusti da se malo ohladi.

Žumanjke razmuti s hladnom vodom pa ih malo-pomalo
izmiješaj s mlakom masom od kukuruznog brašna. Zatim lagano umiješaj čvrsto tučene bjelanjke. Izlij tijesto u posudu za pečenje koju si prethodno namazala uljem i peci na nešto jačoj temperaturi 20 do 25 minuta. Ispečeni kruh nareži na kocke.

Recept nam je poslala Tea Blaževac iz Slavonskog Broda.

Kruh s pirinim brašnom

Sastojci:

  • 500 kg pirinog nerafiniranog (integralnog) brašna
  • 20 g kvasca (svježeg ili suhog)
  • 1/2 žličice meda
  • 1,5 žličica soli
  • 1,5 žličica sode bikarbone
  • 300-350 ml mlake vode
  • 15 oraha
  • 3 žlice miješanih sjemenki (suncokret, lan, sezam...)

Priprema:

U većoj zdjeli izmiješaj skupa brašno, kvasac, med, sol, sodu bikarbonu i postupno dodavaj vodu. Smjesa će ostati dosta mekana i ljepljiva za ruke.

Ostavi dizati tijesto 25 minuta. Dodaj orahe razlomljene prstima na veće komadiće i sjemenke pa sve ponovo promiješaj i stavi u nauljenu posudu 10-15 minuta (ovisi o sobnoj temperaturi) da se ponovo uzdigne pa stavi u pećnicu na 250 stupnjeva na 5 minuta pa na 200 stupnjeva još 25-30 minuta.

Ako napraviš manje pogačice dovoljno ih je peći 20 minuta.

Recept nam je poslala Nataša Pešić.

Mirisni kruh

Sastojci:

  • 1,2 kg brašna 
  • 0,02 kg kvasca
  • 0,7 l vode ili mlijeka
  • 0,03 kg šećera 
  • 0,03 kg ulja 
  • 0,03 kg soli
  • ružmarin
  • bosiljak
  • timijan
  • origano
  • lavanda (za hrabre)

Priprema:

U mlaku vodu ili mlijeko staviti kvasac da se otopi, dodati malo brašna, sve dobro izmiješati, pokriti i ostaviti na toplom mjestu da se digne. U drugu posudu prosijati brašno, te dodati vodu, šećer, ulje, sol i začine (količina po želji). Na to dodati kvasac koji smo prethodno ostavili da se digne i umijesiti tijesto.

Ostaviti u posudi na toplom oko 40-50 minuta da se digne i ponovo ga lagano premjesiti, oblikovati po želji i staviti u lim ili posudu za pečenje te ostaviti još malo da se digne.

Tijesto pećemo u pećnici na temperaturi od 220 stupnjeva oko 35-40 minuta.

Napomena: Ovim postupkom može se pripremiti kruh od brašna tipa 400, 500, 600 i 800.

Recept nam je poslala Ana Petrin.

Kruh s četiri vrste brašna

Sastojci:

  • 250 g  raženog brašna
  • 150 g  integralnog brašna
  • 300 g  crnog brašna
  • 300 g  bijelog brašna glatko
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 male žličice soli

Priprema:

Priprema kvas: 1 kvas, 1 mala žličica šećera, malo bijelog brašna i tople vode. Ostaviti na toplome. Pomiješati četiri vrste brašna, posoliti i dodati maslinovo ulje i kvas.

Dodavati toplu vodu po malo i mijesiti tijesto, ja uvijek pravim tijesto običnim mikserom sa spiralnim nastavcima, tijesto mora biti srednje gustoće, kad prođem kuhačom čak da se malo prima za nju.

Staviti na toplo, već nakon 40 minuta premijesiti tijesto, to napravi kuhačom i polako. Nakon 20 minuta tijesto stavi na pobrašnjenu podlogu i još malo premijesi rukama i oblikuj dva kruha.

Tek sada upali pećnicu da se kruhovi još malo dignu, ja ih stavim na masni papir i premažem maslinovim uljem. Peći na 220 stupnjeva 10 minuta, a zatim smanjiti na 180 i peći otprilike još 20 min.

Gornja korica mora biti skroz tamna, skoro crna. Kad je pečeno pokrijem mokrom krpom dok se ne ohladi. 

Recept koji je osvojio glavnu nagradu poslala nam je Elizabeta Žalac.

Posjeti missZDRAVA.hr