Naan kruh za svaki dan, brzo gotov, a vole ga svi

Gracia Petek za missGASTRO
Nije mi se dalo izlaziti iz kuće, a kao za inat shvatila sam da nemam kruh. No odmah sam se sjetila da imam sve sastojke potrebne za naan. Radila sam ga nedavno za obiteljski ručak te pronašla savršeni recept za ovaj „plosnati“ brzi kruh koji je brzinom munje postao glavna zvijezda na našem stolu.
Vidi originalni članak

Nije mi se dalo otići do dućana, ali sam zato s guštom zasukala rukave i krenula mijesiti tijesto za ovaj bliskoistočni brzi kruh. Pa ako volite dizana tijesta ili vam se nekad dogodi da nemate kruh pišem ovaj brzi i provjereni recept za ovaj ukusni kruščići koji će vas dobro nahraniti. Kad sam počela skupljat sve sastojke po kuhinji i smočnici shvatila sam da mi je i obično glatko pšenično brašno pri kraju, no nisam se dala obeshrabriti u naumu spremanja naan-a.

Pretražila sam cijelu smočnicu i preokrenula sve staklenke te našla dovoljno pirovog brašna. Kao što već znate pirovo brašno se kod pečenja ponaša slično običnom pšeničnom brašnu te se u dizanim tijestima može zamijeniti 1:1 s iznimkom što upija više tekućine pa će biti potrebna možda mrvicu manja količina vode. Pirovo brašno ima nešto manje glutena pa se smatra boljom alternativom regularnom pšeničnom brašnu. Ono što pir čini dobrom zamjenom za obično pšenično brašno je velika količina vlakana koja čine čuda za probavni sustav.

No morate znati ako radite tijesto od pirovog brašna svakako nemojte pretjerati s miješanjem i gnječenjem jer ćete u protivnom dobiti mrvičasto tijesto. Isto tako dizana tijesta napravljena od veće količine pirovog brašna neće toliko narasti kao tijesta koja su napravljena od čistog pšeničnog brašna. Ovo sve pišem jer je današnji recept nastao sasvim slučajno zbog nedostatka namirnica. No ja sam zadovoljna ovim malo zdravijim naanom. Vi uvijek možete napraviti i klasičnu varijantu ako želite pufaste i jako mekane kruščiće. Niže u samom receptu ću ti objasniti kako.

Sastojci za naan (komada 7, odnosno 8 ako koristiš pirovo brašno)

  • 1 šalica glatkog pšeničnog brašna
  • 1 šalica pirovog brašna ( može se zamijeniti pšeničnim ako imate pa će naan jače narasti i biti mekši)
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • ½ male žličice soli
  • ¾ šalice mlake vode
  • 2 male žlice šećera
  • 4 velike žlice jogurta (biljni za vegane - koristila sam od badema, ali može bilo koji)
  • 2 velike žlice maslinovog ulja

Idealno zimsko jelo Vege sarma puna vitamina C, a možeš je jesti danima

Postupak izrade

  • Zagrijte vodu.
  • U mlaku vodu dodajte šećer i prstohvat brašna, promiješajte.
  • U vodi razmrvite svježi kvasac i ostavite par minuta kako bi kvasac narastao.
  • U većoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Napravite rupu na sredini i dodajte ulje, jogurt i kvasac.
  • Žlicom promiješajte tijesto te dodajte još malo brašna dok ne oblikujete jako mekanu kuglu tijesta. Ne brinite ako se ta kugla malo lijepi. Samo mora biti mekana.
  • Ostavite tijesto pokriveno krpom na sobnoj temperaturi (na toplome), kako bi naraslo oko 1 sat.
  • Dodajte malo brašna i promijesite tijesto, oblikujte 8 manjih kuglica i stavite ih na dobro pobrašnjenu podlogu.
  • Zagrij tavu – može gusnata ako imaš, ako ne možeš ih peći i u običnoj tavi za palačinke
  • Razvaljajte jednu po jednu kuglicu tijesta – dobro pobrašnite valjak i podlogu!
  • Razvaljano tijesto stavite na suhu tavu te pecite dok tijesto ne naraste i strana koju pečete ne poprimi malo boje.
  • Okrenite te pecite još 3, 4 min, tj. dok mjehuri ne potamne.
  • Ako je potrebno prebrišite tavu prije nego stavite peći novi naan.
  • Gotov naan premažite mješavinom maslinovog ulja, peršina i češnjaka ili samo maslinovog ulja ako niste ljubitelj češnjaka.
  • Poslužite uz humus, baba ganoush, grilano povrće, curry, umak od jogurta ili bilo koje drugo jelo.

Dobar tek!

Engleska kuhinja Pastirska pita bez mesa idealna za ručak

 

Posjeti missZDRAVA.hr