Moguće je: Domaći kruh gotov za pola sata
Iznenadite svoju obitelj domaćim, mirisnim i brzim kruhom. Sastojci u ovom kruhu su brašno, soda, sol i mlaćenica. Mlaćenica sadrži mliječnu kiselinu koja reagira sa sodom bikarbonom pa se formiraju sitni mjehurići ugljičnog dioksida. Mogu se dodavati i ostali sastojci kao što su maslac, jaje, grožđice i orašasti plodovi. Nema ništa ljepše od toplog domaćeg kruha podijeljenog s obitelji!
Potrebno ti je:
- 250 g glatkog brašna
- 250 g integralnog brašna
- 1 mala žlica sode bikarbone
- 1 mala žlica soli
- 420 ml mlaćenice
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°c. U većoj zdjeli pomiješajte obje vrste brašna, sodu i sol. Dodajte mlaćenicu i miješajte kuhačom dok ne dobijete ljepljivo tijesto. Radnu površinu pospite brašnom i prebacite tijesto.
Nježno kotrljajte i preklapajte tijesto rukama kako bi se svi sastojci sjedinili. Ne mijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu i poravnajte je lagano rukom. Zarežite po vrhu duboko nožem križ koji kruh dijeli na četvrtine. Pospite ga brašnom. Prebacite ga na lim obložen papirom za pečenje i pecite pola sata, dok kruh ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ostavite ga neka se ohladi na rešetki.