Medaljoni s rižom u umaku od gljiva
Izabrali smo novi jesenski recept tjedan - Anica Mirosavljević iz Zagreba postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za medaljone u umaku od šampinjona koji u kuhinju donose okuse jeseni. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvojiti Delimano 8u1 gurmansko kuhalo, pošalji nam recept s jesenskim namirnicama, tvojim omiljenim začinom te fotografiju
Miris bosiljka daje ideje za jelo
Aničin najdraži jesenski začin je bosiljak jer smatra da on nikoga ne može ostaviti ravnodušnim zbog svog osebujnog mirisa. ''Mislim da svi koji vole kuhati kada pomirišu bosiljak dobiju ideju za jelo'', napisala nam je Anica.
Sastojci:
- 1 glavica luka
- po potrebi brašna
- 1,5 kg teleći medaljoni
- 1,5 kg šampinjona
- 2 dl mesne juhe
- 1 dl bijelog vina
- 2 dl vrhnja za kuhanje
- po želji peršina
- po želji bosiljka
- 400 g riže
Priprema:
- Medaljone lagano istući batom i malo pobrašniti.
- Šampinjone očistiti i narezati na tanke ploške.
- Sitno nasjeckani luk kratko prodinstati na ulju, potom dodati medaljone i kratko popržiti dok ne dobiju boju.
- Potom dodati šampinjone i dinstati dok gljive ne puste vodu.
- Zaliti s malo jušnog temeljca te kuhati na laganoj vatri dok meso i gljive ne omekšaju. Juhu dodavati po potrebi.
- Pred kraj kuhanja dodati vino, vrhnje i bosiljak pa još kratko prokuhati.
- Poslužiti uz rižu skuhanu u slanoj vodi. Dobar tek!
Komentar Zdrave Krave: Anica je odabrala vrlo klasičan recept, ali budući da gljive kraljuju jesenskom sezonom ovaj recept je atraktivan. Kako bi ipak recept bio više u stilu Zdrave Krave preporučujem ti da umjeste bijele riže odabereš basmati, a ako izostaviš vrhnje za kuhanje, osim što će jelo biti laganije više ćeš uživati u okusu umaka i mirisu bosiljka.