Matovilac - potencijalni afrodizijak?
Niskokalorična namirnica
Matovilac (lat. Valerianella Locusta) je biljka livadne flore i koristi se kao svježa salata zimi i u rano proljeće. Postoje dva oblika:
- 'velik' ili 'širokolisni' te
- tamniji, kompaktniji 'zeleni' tip koji je popularan u zapadnoj Europi, ali manje plodan.
Što su listovi mlađi, to je ukusnija salata te je prepoznatljiv po osvježavajućoj i laganoj konzistenciji. Preporučuje se čuvanje u hladnjaku najviše dva dana u plastičnoj vrećici s dostupnim zrakom ili omotan u papirnatim ručnicima.
Bolja apsorpcija željeza u krvi
Matovilac je niskokalorična namirnica budući da osigurava samo 21 kcal na 100 g. Konzumacijom salate unosimo obilje vitamina C i A te vitamine B skupine u nešto manjim količinama. Vitamin A doprinosi očuvanju vida te potiče rad imunološkog sustava, kao i normalno funkcioniranje reproduktivnog sustava.
Valerianella Locusta sadrži i kalcij, željezo, fosfor, kalij, magnezij te mangan. Zahvaljujući vitaminu C te folnoj kiselini prisutnoj u matovilcu poboljšava se apsorpcija željeza u krvi. Matovilac se smatra potencijalnim afrodizijakom.