Marinade s ružmarinom smanjuju stvaranje štetnih tvari tijekom roštiljanja
Povrće u marinadi treba stajati do 30 minuta
Oblaganje mesa mješavinama začina kao što su ružmarin, majčina dušica, papar ili premaz marinadama osim što daju okus, smanjuju stvaranje kancerogenih tvari na roštilju do 96 posto. Marinade smanjuju kapanje masnoća i dimljenje te zagaranje hrane.
Pikantni umak za roštilj
Sastojci:
- 0, 6 dcl sezamova ulja
- 1 žlica mljevenog češnjaka
- 7, 5 dcl kečapa
- 1, 2 dcl soja umaka
- 6 žlica nektara agave
- 1 žlica crnog papra
Priprema: Zagrij umak na tavi, dodaj ulje i poprži češnjak. Potom dodaj preostale sastojke te dobro promiješaj i popirjaj.
Miješano povrće sa žara
Sastojci:
- 2 žlice maslinova ulja
- 1/4 šalice balzamičnog ocata
- 1 žličica suhog timjana
- 1 žličica crnog papra
- 1 veliki luk
- 1 velika crvena paprika
- 1 velika žuta paprika gljive
- 2 srednje velike tikvice, narezane
Priprema: U zdjelici pomiješaj ulje, ocat, timijan, origano, bosiljak i papar. Tom mješavinom premaži povrće s obje strane te stavi na roštilj i peci na srednje jakoj vatri 15 minuta, dok svo povrće ne omekša.