Maneštra s bijelim grahom
Zahladilo je i organizam jednostavno traži nešto toplo ''na žlicu'', a gdje ćeš bolje od maneštri svih vrsta. Kad nemam vremena preko tjedna jer su me stisnule obaveze na poslu kao u zadnje vrijeme, onda znam napraviti veći lonac maneštre za dva dana.
Tada se uvijek nekako prisjetim djetinjstva i mame koja je znala isto to raditi za nas. Kad bi došli iz škole pokisli ili promrzli, a na stolu nas je dočekao tanjur tople maneštre. Mmmmm, nakon nje se uvijek osjećaš bolje. Tako je i danas, nakon napornog dana na poslu, tanjur maneštre itekako pomaže.
Maneštre su neizostavni dio mediteranske kuhinje. Jeftine su, ukusne i zdrave. Evo i recepta za laganu maneštru za jesenske dane.
Sastojci za 4 osobe
- 400 g bijelog graha
- 100 g kukuruza
- 1 mrkva
- 1 korijen peršina
- 1 crveni luk
- 3 režnja češnjaka
- 50 g pancete
- maslinovo ulje
- grančica svježeg bosiljka
- svježi origano
- sol, papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti maneštru od bijelog graha!
Priprema s guštom- Dan ranije namoči grah u hladnoj vodi da
nabubri i omekša. Možeš ga dan ranije i skuhati i ostaviti u hladnjaku za drugi dan
- Grah kuhaj u slanoj vodi dok ne omekša i zatim ga ocijedi i ostavi sa strane
- Isjeckaj na sitno crveni luk i češnjak
- Isjeckaj na komadiće pancetu
- Mrkvu isjeckaj na kockice veličine oko pet milimetara
- Kukuruz odmrzni (jedno od rijetkih povrća koje se nađe u mojoj škrinji)
- Pancetu prodinstaj kratko. Zatim joj dodaj maslinovo ulje, crveni luk i mrkvu
- Dinstaj na laganoj vatri dok luk ne postane staklast, a mrkva mekana
- Zatim dodaj češnjak i dinstaj oko minute. Dodaj oguljeni cijeli korijen peršina
- Dodaj dvije trećine kuhanog bijelog graha. Dodaj oko litru i pol vode. Dodaj soli i kuhaj oko dvadeset minuta
- Odvoji oko dva decilitra tekućine iz lonca maneštre i dodaj ih jednoj
trećini graha koju si ostavila sa strane. Izmiksaj grah s tekućinom.
Miksaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu i zatim je vrati u lonac s
maneštrom kako bi je zgusnuo. Kuhaj još desetak minuta
- Dodaj grančicu svježeg bosiljka i svježeg origana i papra. Ostavi neka se malo prožmu arome i skini s vatre
- Posluži u tanjur sa nekoliko listova svježeg origana. Dobar tek.
- Dan ranije namoči grah u hladnoj vodi da nabubri i omekša. Možeš ga dan ranije i skuhati i ostaviti u hladnjaku za drugi dan
- Grah kuhaj u slanoj vodi dok ne omekša i zatim ga ocijedi i ostavi sa strane
- Isjeckaj na sitno crveni luk i češnjak
- Isjeckaj na komadiće pancetu
- Mrkvu isjeckaj na kockice veličine oko pet milimetara
- Kukuruz odmrzni (jedno od rijetkih povrća koje se nađe u mojoj škrinji)
- Pancetu prodinstaj kratko. Zatim joj dodaj maslinovo ulje, crveni luk i mrkvu
- Dinstaj na laganoj vatri dok luk ne postane staklast, a mrkva mekana
- Zatim dodaj češnjak i dinstaj oko minute. Dodaj oguljeni cijeli korijen peršina
- Dodaj dvije trećine kuhanog bijelog graha. Dodaj oko litru i pol vode. Dodaj soli i kuhaj oko dvadeset minuta
- Odvoji oko dva decilitra tekućine iz lonca maneštre i dodaj ih jednoj trećini graha koju si ostavila sa strane. Izmiksaj grah s tekućinom. Miksaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu i zatim je vrati u lonac s maneštrom kako bi je zgusnuo. Kuhaj još desetak minuta
- Dodaj grančicu svježeg bosiljka i svježeg origana i papra. Ostavi neka se malo prožmu arome i skini s vatre
- Posluži u tanjur sa nekoliko listova svježeg origana. Dobar tek.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela