Makrobiotika u hedonističkom stilu
Poznati chef kuhinje kultnog zagrebačkog restorana 'Nova' - jedinog veganskog restorana temeljenog na makrobiotičkim načelima u ovom dijelu Europe je nedavno izdao i svoju kuharicu 'Preporuka Chefa' u izdanju Planetopije.
Preko stotinu recepata u kuharici
Tvrtko koji je promijenio i popularizirao doživljaj veganske i makrobiotičke prehrane u Zagrebu na 160 stranica luksuzno opremljene kuharice otkriva ponešto o sebi, svojim interesima te donosi preko stotinu recepata - od predjela, salata, juha, glavnih jela, deserata pa do temeljnih recepata za pripremu tijesta, domaćih rezanaca i još koječega.
Više o knjizi pročitaj u našoj čitaonici.
Nisam vegetarijanac ni vegan
U razgovoru za Zdravu Kravu, Tvrtko Šakota koji je svoj zanat 'pekao' u svjetskim restoranima, u Londonu i New Yorku, objašnjava kako nije ni vegetarijanac ni vegan, već makrobiotičar novog doba i otkriva što najčešće kuha u svom domu.
'Jedem sve, dakle nisam vegetarijanac ni vegan. Važno mi je sačuvati i primjenjivati kriterije cjelovite, uravnotežene i ekološke prehrane. U kuhanju nastojim koristiti sezonske namirnice koje pokušavam transformirati u nešto novo, ali pritom sačuvati njihovu izvornu kakvoću. To su i principi u makrobiotici pa rado kažem da sam makrobiotičar novog doba', kaže Tvrtko.
Najdraže namirnice u kuhinji
'Definitivno su to tempeh, gof, tuna, parmezan, domaća tjestenina, batat, svježi bosiljak, vrganji'.
Chef i kod kuće
'Uglavnom ja više kuham kod kuće, no to je i moj izbor, uživam u kuhanju, a još mi je draže kad kuham za svoju obitelj. Kuhanje doma svodi se na kompromise između onoga što klinci žele i onoga što bih im ja htio pripremiti'.
'Ako su njihova želja pizza, burger i slično, onda takve obroke pokušavam što više oplemeniti sastojcima kao što su sezonsko povrće i žitarice. Obično mi to uspijeva, a onda im još ubacim sokove iz sokovnika i shakeove od voća. Od ostalih jela uglavnom sve što inače kuham profesionalno kuham i doma, samo pojednostavljeno', objašnjava Tvrtko.
FrituleFritule od slanutkovog brašna:
- fritule
- 200 g prosijanog slanutkovog brašna
- 200 g dinkel ili polubijelog brašna tip 850
- sojino mlijeko
- 1 prašak za pecivo bez aluminija
- 1 žličica sode bikarbone
- sol (po želji)
- 50 g dimljenog tofua, narezanog na kockice
- suncokretovo ulje (za prženje)
Priprema:
Fritule od slanutkovog brašna:
- fritule
- 200 g prosijanog slanutkovog brašna
- 200 g dinkel ili polubijelog brašna tip 850
- sojino mlijeko
- 1 prašak za pecivo bez aluminija
- 1 žličica sode bikarbone
- sol (po želji)
- 50 g dimljenog tofua, narezanog na kockice
- suncokretovo ulje (za prženje)
Priprema:
U posudi pomiješaj suhe sastojke. Polako ulijevaj sojino mlijeko tako da dobiješ gušću smjesu za palačinke. Nekoliko minuta drvenom žlicom miješaj dok ne dobiješ posve glatku smjesu. Umiješaj dimljeni tofu.
Ulje dubine najmanje 2 prsta zagrij na 150°C. (Vrlo je bitno da ulje nije visoke temperature jer će u protivnom fritule ostati sirove iznutra.) Peci ih na laganoj vatri nekoliko minuta dok ne porumene.
Poslastice od kestenaJuha od kestena
- 30 g sojinog margarina
- 1 manja glavica ljubičastog
- luka
- 1 lovorov list
- 300 g kuhanih kestena
- 1 l vode
- 2,5 dcl sojinog šlaga
- sol i papar (po želji)
- 1/2 žličice svježe majčine dušice
- malo kakao-praha, nezaslađenog
Kako pripremiti?
Juha od kestena
- 30 g sojinog margarina
- 1 manja glavica ljubičastog
- luka
- 1 lovorov list
- 300 g kuhanih kestena
- 1 l vode
- 2,5 dcl sojinog šlaga
- sol i papar (po želji)
- 1/2 žličice svježe majčine dušice
- malo kakao-praha, nezaslađenog
Kako pripremiti?
Zagrij margarin dok se ne rastopi pa pirjaj luk da se lagano zacakli.
Dodaj kestene, majčinu dušicu.i vodu (ili temeljac od gljiva) i kuhaj 20 minuta. Izmiksaj ručnim mikserom te dodaj soli i papra.
Sojin šlag izmiksaj mikserom za kolače da bi udvostručio volumen. Polovicu količine umiješaj u juhu pa ulij u zdjelicu ili čašu.
Drugu polovicu stavi na vrh svake zdjelice juhe. Pospi s malo kakao-praha.
Juha od pečene rajčiceJuha od pečene rajčice s pistacijom:
- krem-juha
- 15 zrelih rajčica
- 1 šaka svježeg bosiljka
- 1 šaka svježeg origana
- 1 žličica majčine dušice
- povrtni temeljac
- sol (po želji)
- 2 žlice maslinova ulja
Priprema:
Juha od pečene rajčice s pistacijom:
- krem-juha
- 15 zrelih rajčica
- 1 šaka svježeg bosiljka
- 1 šaka svježeg origana
- 1 žličica majčine dušice
- povrtni temeljac
- sol (po želji)
- 2 žlice maslinova ulja
Priprema:
Pećnicu zagrij na 200°C. Rajčice nareži na osmine i posoli. Prelij ih uljem te začini majčinom dušicom. Peci 40 minuta. Nakon pečenja usitni ih u blenderu, protisni kroz cjedilo te prebaci u posudu. Po potrebi dodaj malo temeljca, dodaj bosiljak i origano i po želji sol. 100 g prženih pistacija pospi po juhi
Svi recepti preuzeti su iz kuharice 'Preporuka chefa', Tvrtka Šakote ( Planetopija).
Fotografije jela: Maja Danica Pečanić