Ljuta papričica umjesto analgetika?

Dugogodišnjim kultiviranjem temeljne vrste paprike latinskog naziva Capsicum annum nastale su biljke različitih odlika koje se često smatraju samostalnim vrstama poput čili papričice i feferona. Kolumbo je prvi donio čili papričice (naziv potječe od astečke riječi ”chīlli”) iz Novog svijeta na Stari kontinent, a u Americi se ova vrsta paprike upotrebljavala gotovo 7.000 godina
Vidi originalni članak

Plodovi papričice su velikog istraživača podsjećali na crni papar, koji je u to vrijeme bio vrlo skup i cijenjen začin u Europi. Zahvaljujući lakoći  uzgoja, papričica je brzo zauzela značajno mjesto u tradicionalnoj kuhinji, kao i u medicini širom svijeta. Narodni liječnici koristili su je za liječenje brojnih tegoba – od bolova do poticanja seksualne želje.

Podiže razinu hormona koji regulira šećer

Tvar koja čini plod ljutim – kapsaicin – danas je najpoznatiji analgetik širokog spektra. Brojna istraživanja potvrđuju da on blokira receptore za bol koji prenose poruku do mozga. Najnovija istraživanja ukazuju na to da ljuta papričica može pomoći i u procesu mršavljenja. Osim toga, postoje indicije da ona može kontrolirati šećer u krvi, jer podiže razinu hormona koji regulira šećer, a snižava udio grelina (hormon gladi).

Poboljšava okus jelu i pomaže u kontroli tjelesne težine

Prilikom nanošenja krema i masti za vanjsku primjenu u analgetske svrhe, obavezno slijedite upute na proizvodima. Kad je o efektu mršavljenja  riječ, nije utvrđena egzaktna doza kapsaicina, ali česta konzumacija chili papričice – svježe ili u prahu – u prehrani svakako može poboljšati okus jela i pomoći u kontroli tjelesne težine.

Otkrij kako mršavjeti uz čili papričice i zeleni čaj!

Posjeti missZDRAVA.hr