Linzeri: Otkrivamo recepturu za najukusnije koji se tope u ustima
Linzeri su toliko prhki, da se tope u ustima, a u kombinaciji s džemom od ribizla savršen spoj, okusom će oduševiti sve i tjerati te da uzmeš još!
Kada mi netko spomene Božić i pitanje što ćeš raditi za blagdanski stol, moj odgovor je uvijek linzere! To su valjda najpopularniji keksići koji obilježavaju baš svaki moj Božić. Maleni i ukusni, u raznim oblicima nekada znaju završiti na mom božićnom drvcu i upotpune ga savršeno.
Prvo, svi će ih zamijeniti običnim božićnim keksima, ali pravi linzeri sadrže u sebi mljevene bademe. Kada mijesiš tijesto, mijesi ga što je kraće moguće. Kako bi linzeri bili prhki trebate tijesto mijesiti doslovno minutu, dvije. Ako predugo mijesiš linzeri bi ti nakon pečenja mogli postati tvrdi. Bitna stavka je vrijeme pečenja. Ove ćeš peći pet minuta i nikako više od toga.
Sastojci:
- 15 dag oštrog brašna
- 15 dag glatkog brašna
- 50 g mljevenih badema
- 1 prašak za pecivo
- 20 dag maslaca
- 10 dag šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 limun šećer
- prstohvat soli
- prstohvat cimeta
- pekmez/džem po želji
Priprema:
- Maslac i šećer pjenasto izmiksaj. Zatim dodaj limun i vanilin šećer, sol, cimet i jaje. Smjesu dobro izmiksaj.
- Zatim postepeno dodaj pomiješana brašna s praškom za pecivo i mljevenim bademima. Nastavite miksati te za kraj dodaj kiselo vrhnje.
- Tijesto izvadi iz posude i sada obavezno dodaj još malo oštrog i glatkog brašna, toliko da ti se ne lijepi za ruke. Ne smiješ ga mijesiti predugo, dovoljno je samo par puta jer će se brzo formirati u kuglu. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i pusti 30 minuta u hladnjaku.
- Radnu plohu pospi s brašnom, možeš i jedno i drugo posuti. Tijesto razvaljaj na svega pola cm, poigraj se kalupima te napravi raznolike linzere. Naravno jedna strana mora imati rupicu u sredini koju će krasiti savršeni džem ili pekmez, ovisno što voliš.
- Lim obloži papirom za pečenje, linzere posloži te peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C pet minuta. Pazi na vrijeme pečenja, to je najbitniji dio. Možda će ti djelovati sirovo, ali nisu. Kada se ohlade jednu stranu premaži pekmezom po želji te zalijepi s drugom polovicom. Pospi šećerom u prahu!