Lazanje s tri vrste gljiva
Sastojci:
- 1 pakovanje tijesta za lazanje
- 350 g šampinjona
- 200 g bukovača
- 150 g shitake gljiva
- 100 g vrganja ili 3 žlice sušenih
- vezica peršinovog lista
- 1 ljubičasti luk
- 4 režnja češnjaka
- 250 g gaude
- 1 kiselo vrhnje
- 3 žlice brašna
- 1 l mlijeka
- 2 žlice maslaca
- muškatni oraščić
- maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
Na maslacu kratko poprži brašno pa polagano dodaj mlijeko uz stalno miješanje pjenjačom. Začini sa soli, paprom i muškatnim oraščićem i kuhaj 15 minuta na srednjoj vatri. Kada se umak djelomično ohladi umiješaj kiselo vrhnje. Luk, peršin i češnjak nareži na sitno. Gljive očisti i nareži. Ako imaš suhe vrganje, prelij ih s vrućom vodom, prije upotrebe ih ocijedi od suvišne vode. Gaudu naribaj. Na maslinovu ulju poprži luk, dodaj gljive i pirjaj 10 min. Ugasi vatru i umiješaj češnjak i peršin.
Dno posude u kojoj ćeš peći lazanje premaži maslacem, prekrij slojem bešamel umaka. Redom slaži slojeve tijesta, bešamela, pirjanih gljiva i naribane gaude dok ti ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završi s bešamelom i naribanom gaudom. Peci u zagrijanoj pećnici 20 minuta na 200 stupnjeva C. Kada su lazanje gotove pusti ih 15 minuta da se ohlade pa posluži uz hrskavu salatu.
Još recepata potraži na portalu Gastro.hr