Lagani rižoto sa šafranom
Irena Ivandić iz Splita postala je naša posljednja kuharica tjedna sa svojim receptom
za lagani rižoto sa šafranom, te se natječe za kuharicu ljeta u akciji "Kuhaj i osvježi se u ritmu ljeta!"
Uskoro očekuj glasovanje za kuharicu ljeta, o čemu ćeš moći čitati na Zdravoj Kravi.
Sastojci:
- riža
- luk, peršin
- majčina dušica
- maslinovo ulje
- sol, papar
- gljive, kukuruz, paprike, tikvice (ili drugo povrće po želji)
- šafran
- 1 dl bijelog ili crnog vina
- temeljac: litra vode u kojoj je razmućena vegeta (naravno, ne previše - probaj je li dovoljno slano, i po potrebi dodaj još malo vegete)
Napomena
Svi sastojci se stavljaju u količini u kojoj želiš, ovisno o tome za koliko osoba se sprema obrok.
Priprema
- Nareži luk u količini da prekrije dno posude u kojoj ćeš kuhati (ja uvijek stavim jedan manji i jedan veći luk) te dodaj peršin.
- Kratko pirjaj luk na maslinovom ulju te odmah dodaj rižu.
- Miješaj minutu, dvije te zalij vinom. Nakon što vino ispari (za nekoliko sekundi) dodaj 1 dl temeljca te nastaviti miješati.
- Dodaj papar, sol i majčinu dušicu.
- U jelo dolijevaj po 1 do 2 dl temeljca, ali ne više od toga, i kuhaj miješajući.
- Prije nego se riža skuhala dodaj povrće te provjeri treba li dodati još začina.
- Nakon toga dodaj šafran i makni jelo s vatre. Rižoto sa šafranom može stajati u hladnjaku, a kada ga poželiš jesti samo podgrij dodajući vino, maslinovo ulje i malo vode.
Darovi za kuharice
Kao kuharica tjedna Irena će dobiti osvježavajući poklon paket glavnog sponzora Jamnice. Proizvodi Jamnice, u kojima će uživati kuharica tjedna, uvijek su savršena pratnja dobroj hrani. Zbog svog sastava bogatog mineralima, gazirana prirodna mineralna voda Jamnica upotpunjuje svaki obrok, a zbog blagotvornog učinka na probavu unosi ravnotežu u našu prehranu bez unosa dodatnih kalorija.
Uz to, Irena je dobila na dar i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.