Lagani rižoto sa šafranom

Irena Ivandić iz Splita postala je naša posljednja kuharica tjedna sa svojim receptom za lagani rižoto sa šafranom, te se natječe za kuharicu ljeta u akciji "Kuhaj i osvježi se u ritmu ljeta!"
Vidi originalni članak

Uskoro očekuj glasovanje za kuharicu ljeta, o čemu ćeš moći čitati na Zdravoj Kravi.

Sastojci:

  • riža
  • luk, peršin
  • majčina dušica
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • gljive, kukuruz, paprike, tikvice (ili drugo povrće po želji)
  • šafran
  • 1 dl bijelog ili crnog vina
  • temeljac: litra vode u kojoj je razmućena vegeta (naravno, ne previše - probaj je li dovoljno slano, i po potrebi dodaj još malo vegete)

Napomena

Svi sastojci se stavljaju u količini u kojoj želiš, ovisno o tome za koliko osoba se sprema obrok.

Priprema

  1. Nareži luk u količini da prekrije dno posude u kojoj ćeš kuhati (ja uvijek stavim jedan manji i jedan veći luk) te dodaj peršin.
  2. Kratko pirjaj luk na maslinovom ulju te odmah dodaj rižu.
  3. Miješaj minutu, dvije te zalij vinom. Nakon što vino ispari (za nekoliko sekundi) dodaj 1 dl temeljca te nastaviti miješati.
  4. Dodaj papar, sol i majčinu dušicu.
  5. U jelo dolijevaj po 1 do 2 dl temeljca, ali ne više od toga, i kuhaj miješajući.
  6. Prije nego se riža skuhala dodaj povrće te provjeri treba li dodati još začina.
  7. Nakon toga dodaj šafran  i makni jelo s vatre.  Rižoto sa šafranom može stajati u hladnjaku, a kada ga poželiš jesti samo podgrij dodajući vino, maslinovo ulje i malo vode.

Darovi za kuharice

 Kao kuharica tjedna Irena će dobiti osvježavajući poklon paket glavnog sponzora Jamnice. Proizvodi Jamnice, u kojima će uživati kuharica tjedna, uvijek su savršena pratnja dobroj hrani. Zbog svog sastava bogatog mineralima, gazirana prirodna mineralna voda Jamnica upotpunjuje svaki obrok, a zbog blagotvornog učinka na probavu unosi ravnotežu u našu prehranu bez unosa dodatnih kalorija.

Uz to, Irena je dobila na dar i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.

Posjeti missZDRAVA.hr