Kuglof s vanilijom i čokoladom
Tipični blagdanski kolač - kuglof - možeš napraviti i na drugačiji način! Chef Marijo Ćepek u zagrebačkom restoranu Vinodol pripremio nam je mini-kuglof s čokoladnom glazurom, punjen kremom od vanilije. Isprobaj i ti njegov recept i saznaj trikove za savršeni kuglof!
Sastojci za 4 osobe
Sastojci za tijesto:
- 12 dag maslaca
- 7 dag šećera u prahu
- 12 dag čokolade u prahu
- 6 bjelanjaka
- 15 dag šećer kristala
- 7 dag brašno glatko
- 5 dag orasi mljeveni
- 1 dag gustina
- 1 dag kakao
- 4 dag grožđica
- 2,5 dag lješnjaka
- 2,5 dag badema
- 0,5 dcl ruma
- 1 kom vanili šećera
Sastojci za kremu:
- 2,5 dcl mlijeka
- 3 kom žutanjaka
- 5 dag maslaca
- 1 dag šećera u prahu
- 3 dag šećera
- 1 kom vanili šećer
- 2 dag pudinga od vanilije
Sastojci za glazuru:
- 8 dag čokolada
- 1 dcl ulja
- 1 dcl vrhnja za šlag
Priprema- Grožđice namočiti u rum. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg uz dodatak šećera i vanili šećera. Maslac i šećer u prahu istući pjenasto, umiješati čokoladu u prahu i dodati polovicu bjelanjaka. U smjesu dodati sve preostale sastojke i na kraju rahlo umiješati preostale bjelanjke.
- Kalupe premazati maslacem, puniti sa smjesom i peći na 170 stupnjeva 18 minuta.
- Mlijeko
prokuhati uz dodatak šećera i vanili šećera, a puding, žumanjke i malo
mlijeka razmutiti, ukuhati u mlijeko i kuhati 2-3 minute uz neprestano
miješanje. Kremu hladiti uz povremeno miješanje.
- Maslac i šećer u prahu izraditi pjenasto, dodati u kremu sobne temperature. Kuglof izvaditi iz kalupa, glazirati s čokoladom te puniti vanili kremom.
- Poslužiti s umakom od vanilije i bobičastim voćem.
Trikovi za savršeni kuglof
- Kad pripremaš snijeg od bjelanjaka važno je da bude čvrst - to će dati posebnu konzistentnost kolaču.
- Dovoljno je za pripremu tijesta koristiti malo brašna - u ovom receptu 7 dkg, a ostatak nadomjestiti samljevenim lješanjacima, orasima i bademima. Ti orašasti plodovi dat će tijestu potrebnu masnoću, pa ne trebaš dodavati maslac ili margarin, a upotpunit će i okus.
- Kod pripreme kreme, možeš mlijeko kuhati sa štapićem vanilije. To će kremi dati još bogatiji, intenzivniji okus vanilije.
- Kad preko kuglofa prelijevaš glazuru, umjesto na punu podlogu stavi ga preko nekakve žičane, tj. šupljikave površine pa ćeš ostatak čokolade koja iscuri moći ponovno iskoristiti.
- Ako voliš okus ruma u kolačima, grožđice namoči večer prije pa će imati jači okus.
- Grožđice namočiti u rum. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg uz dodatak šećera i vanili šećera. Maslac i šećer u prahu istući pjenasto, umiješati čokoladu u prahu i dodati polovicu bjelanjaka. U smjesu dodati sve preostale sastojke i na kraju rahlo umiješati preostale bjelanjke.
- Kalupe premazati maslacem, puniti sa smjesom i peći na 170 stupnjeva 18 minuta.
- Mlijeko prokuhati uz dodatak šećera i vanili šećera, a puding, žumanjke i malo mlijeka razmutiti, ukuhati u mlijeko i kuhati 2-3 minute uz neprestano miješanje. Kremu hladiti uz povremeno miješanje.
- Maslac i šećer u prahu izraditi pjenasto, dodati u kremu sobne temperature. Kuglof izvaditi iz kalupa, glazirati s čokoladom te puniti vanili kremom.
- Poslužiti s umakom od vanilije i bobičastim voćem.
Trikovi za savršeni kuglof
- Kad pripremaš snijeg od bjelanjaka važno je da bude čvrst - to će dati posebnu konzistentnost kolaču.
- Dovoljno je za pripremu tijesta koristiti malo brašna - u ovom receptu 7 dkg, a ostatak nadomjestiti samljevenim lješanjacima, orasima i bademima. Ti orašasti plodovi dat će tijestu potrebnu masnoću, pa ne trebaš dodavati maslac ili margarin, a upotpunit će i okus.
- Kod pripreme kreme, možeš mlijeko kuhati sa štapićem vanilije. To će kremi dati još bogatiji, intenzivniji okus vanilije.
- Kad preko kuglofa prelijevaš glazuru, umjesto na punu podlogu stavi ga preko nekakve žičane, tj. šupljikave površine pa ćeš ostatak čokolade koja iscuri moći ponovno iskoristiti.
- Ako voliš okus ruma u kolačima, grožđice namoči večer prije pa će imati jači okus.