Zdravija verzija popularne Red velvet torte za Valentinovo

Guliver/Shutterstock
Red velvet torta kraljica je slojevitih torti i savršena za posebne dane zbog svog svečanog izgleda.
Vidi originalni članak

Ova slasna torta svojim okusom, ali i izgledom ubacit će te u svečano raspoloženje (iako je to ove godine zbog svega što nas je snašlo vrlo težak zadatak), a i lijepo izglea. Uz pomoć slasnih i zdravih namirnica donosimo ti ovu verziju zdrave red velvet torte kako bi bez brige mogla uživati u njenim okusima.

Sastojci za tijesto:

  • 120 grama maslaca 
  • 9 velikih jaja
  • 240 grama eritritola
  • 1/2 žličice morske soli
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  • 100 grama jogurta
  • 1 žlica crvene boje za hranu
  • 90 grama kokosovog brašna
  • 3/4 žličice praška za pecivo (bez aluminija)
  • 2 žlice kakao praha

torta s čokoladom Red velvet torta s tajnim sastojkom za novogodišnje slavlje

Sastojci za kremu:

  • 230 grama krem-sira
  • 180 grama eritritola u prahu 
  • 100 grama maslaca

Priprema tijesta:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i izvadi iz hladnjaka maslac i jaja kako bi postigli sobnu temperaturu. Ako ne želiš to ili ne stigneš, maslac možeš zagrijati u mikrovalnoj pećnici 8 - 10 sekundi, a jaja možeš potopiti u toplu vodu na 15 minuta. Alternativno, maslac u mikrovalnoj pećnici 8-10 sekundi i potopite jaja u toplu vodu iz slavine 15 minuta.
  2. Pripremi kalup za kolače veličine 22 centimetra. Uz pomoć masnoća koja nije hidrogenizirana podmaži posudu i u nju stavi kakao prah koji zatim raspodijeli po cijeloj posudi.
  3. U prvoj zdjeli pjenasto umuti jaja i dodaj im ekstrakt vanilije. U drugoj zdjeli prosij kokosovo brašno i umiješaj kakao prah i morsku sol. U trećoj zdjeli pomiješaj jogurt i crvenu boju za hranu.
  4. U četvrtoj i najvećoj zdjeli pjenasto umuti maslac kako bi dobio pjenušavu teksturu, otprilike 30 sekundi. Polagano dodaj eritritol i lagano miješaj 2-3 minute sve dok ne poprimi prozračnu teksturu.
    Odličan spoj klasičnog i modernog Čokoladna torta s kremom od naranče idealna za zimska druženja
  5. Polagano dodaj istučena jaja, konstantno miješajući. Jednom kada završiš s dodavanjem jaja, ubaci ostatak suhih i mokrih sastojaka dodajući ih naizmjence. Sve mora sada biti dodano u jednu zdjelu, osim praška za pecivo.
  6. Zatim dodaj prašak za pecivo, dobro promiješaj i stavi u ranije pripremljeni kalup za tortu.
  7. Peci 40-45 minuta zatim izvadi i pusti da se ohladi 10 minuta.
  8. Preokrenu kalup na žičanu rešetku i pusti da se kompletno ohladi. 
  9. Nožem po širini prepolovi dobiveno tijesto kako bi dobila dva dijela što sličnije debljine.
  10. Donji sloj zatim stavi na tanjur i premaži ga kremom, a zatim stavi gornji stol te i njega premaži kremom, kao i rubove torte. Čuvaj i posluži na sobnoj temperaturi, a nakon 24 sata ga stavi u hladnjak. U slast!

Priprema kreme:

  1. Stavi krem sir izvan hladnjaka kako bi postigao sobnu temperaturu. 
  2. Uz pomoć miksera istuci ga do glatke i kremaste teksture, a zatim u njega dodaj eritritol u prahu i miksaj oko 2 minute ili dok se eritritol ne otopi. Zatim dodaj maslac i miksaj sve dok smjesa ponovno ne postane glatka.
Posjeti missZDRAVA.hr