Kozje mlijeko - hit namirnica

Posljednjih se godina sve više ističu dobrobiti kozjeg mlijeka koje sadrži više kalcija u odnosu na kravlje mlijeko. Saznaj zašto se kozje mlijeko lakše i bolje probavlja od kravljeg mlijeka
Vidi originalni članak

S nutritivnog stajališta, mlijeko je kompletna i izbalansirana namirnica jer sadrži sve nutrijente potrebne organizmu, posebno u razdoblju rasta i razvoja. Zbog svoga jedinstvenog sastava mlijeko ima važnu ulogu u prehrani ljudi svih životnih dobi, a mnoga su znanstvena istraživanja pokazala da je ono najbolja hrana za osobe izložene povišenom tjelesnom i mentalnom naporu te da povećava moć koncentracije.

Iako se kozje mlijeko, samo ili u obliku mliječnih proizvoda, konzumira i proizvodi u puno manjem postotku od kravljeg, posljednjih se godina sve više ističu prednosti kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje, a i njegova proizvodnja bilježi sve veći porast. Sastav i organoleptička svojstva kozjeg i kravljeg mlijeka su u osnovi vrlo slični, ali se kozjem mlijeku pripisuju određene dijetetske i terapijske pogodnosti.

Mliječna mast

Mliječna mast, čiji udio varira između 2,5 i 4,5 posto, nalazi se u mlijeku dispergirana u obliku masnih globula. Veličina, odnosno promjer tih globula jedan je od čimbenika koji određuje probavljivost mlijeka. Naime, mliječna mast je u kozjem mlijeku raspršena u sitnije globule (2-3 mikrometra), dok se u kravljem mlijeku nalazi u obliku nešto većih globula (3-8 mikrometra), što omogućuje bolju resorpciju masti iz kozjeg mlijeka u probavnom sustavu. Ova prednost osobito dolazi do izražaja kod problema crijevne malapsorpcije i intestinalnih poremećaja, pa se stoga kozje mlijeko preporučuje u prehrani djece, bolesnika i rekonvalescenata.

Boljoj probavljivosti kozjeg mlijeka doprinosi i veći sadržaj kratko i srednje lančanih masnih kiselina, koje se brže metaboliziraju od dugo lančanih, zbog čega se kozje mlijeko probavi za oko 40 minuta, dok je kravljem mlijeku potrebno oko 2,5 sata.

U sastavu masti mlijeka, kako kozjeg tako i kravljeg, nalazi se i konjugirana linolna kiselina, višestruko nezasićena masna kiselina koja dospijeva u mlijeko i meso iz trave koju jedu životinje tijekom ispaše. U posljednjem desetljeću pripisivane su joj mnoge zdravstvene pogodnosti kao što je antioksidativno i antikarcinogeno djelovanje te poboljšanje omjera mišićnog i masnog tkiva, zbog čega često nalazi svoju primjenu kod sportaša u obliku dodatka prehrani.

Saznaj koliko dnevno uneseš kalcija u organizam...

Proteini i šećeri u mlijeku

Udio proteina u kravljem i kozjem mlijeku prosječno iznosi od 3,4 do 3,6 posto, no prisutne su razlike u aminokiselinskom sastavu i odnosu vrste proteina. Nutritivna vrijednost proteina ovisi o udjelu aminokiselina koje se apsorbiraju u probavnom sustavu. Iako je količina ukupnih aminokiselina podjednaka u obje vrste mlijeka, kozje mlijeko sadrži nešto više slobodnih esencijalnih aminokiselina.

U mlijeku dobivenom mužnjom koza prisutan je i veći udio biološki najvrednijih, proteina sirutke, a manji udio kazeina, u odnosu na kravlje mlijeko. Sastav proteina značajan je pri procesu prerade mlijeka u sir, gdje utječe na vrijeme zgrušavanja i čvrstoću gruša. Pri tome proteinski sastav kozjeg mlijeka omogućuje kraće vrijeme zgrušavanja, nego kod kravljeg, a gruš je manje čvrstoće pa daje mekaniji i lakše probavljiv sir.

Kozje mlijeko, kao i kravlje, sadrži mliječni šećer laktozu, koja može uzrokovati određene probleme tijekom probave kod osoba s intolerancijom laktoze, koje nemaju adekvatnu aktivnost enzima laktaze potrebnu za razgradnju mliječnog šećera. Iako je laktoza prisutna u kozjem mlijeku, njezin udio je nešto manji nego u kravljem, što može biti od značaja kod osoba koje djelomično mogu probaviti laktozu, ukoliko konzumiraju umjerene količine mlijeka.

Vitaminsko mineralni sastav mlijeka

Sadržaj mineralnih tvari je relativno sličan u obje vrste mlijeka, no u kozjem mlijeku nalazimo veći udio kalcija i fosfora u biološki dostupnom obliku, čija je uloga osobito važna kod mineralizacije kostiju. Nadalje, kozje mlijeko je bogatiji izvor kalija i klorida, koji su zaslužni za blago slani okus mlijeka te antioksidansa selena, no u odnosu na kravlje mlijeko sadrži manje folne kiseline.

Čaša kozjeg mlijeka osigurava 32 posto preporučenog dnevnog unosa kalcija, 27 posto fosfora i 14 posto kalija. Značajnu razliku među vitaminima čini vitamin A, koji je u kravljem mlijeku prisutan u većem djelu kao beta karoten, gdje daje žućkasti pigment, dok se u kozjem mlijeku nalazi u obliku retinola, zbog čega je ono svjetlije boje od kravljeg mlijeka.

Terapijska vrijednost mlijeka

Alergija na proteine kravljeg mlijeka ili druge alergene česta je pojava u dojenčadi i djece, a simptomi alergije obično se javljaju u prvih 6 mjeseci života, zbog nedovoljno razvijenoga crijevnoga imunološkog sustava. Ukoliko su proteini, najčešće laktoalbumin i beta laktoglobulin, alergeni u mlijeku, barem 40 posto osoba alergičnih na kravlje mlijeko će tolerirati kozje mlijeko.

Ako se dodatno uzme u obzir veći sadržaj proteina sirutke i bolja probavljivost mliječne masti, kozje mlijeko se smatra vrijednom namirnicom u prehrani djece i odraslih osoba.

Kozje mlijeko 'z bregov

Kozje mlijeko 'z bregov izvor je visokokvalitetnih i lako probavljivih bjelančevina.

Zbog ograničenosti na sezonsku proizvodnju, ova izuzetno zdrava namirnica čini svega 2 posto svjetske proizvodnje mlijeka, no u zadnjih dvadeset godina njegova potrošnja kontinuirano raste. Sastav kozjeg mlijeka, bogat nizom važnih aminokiselina, pozitivno utječe na rast i razvoj mozga, obnovu plućnih stanica, a pomaže i pri liječenju alergijskog bronhitisa.

Bogato je mineralima bitnim za izgradnju kostiju, a brojna istraživanja pokazuju da ima i antikancerogena svojstva. Kozje mlijeko također se preporuča u prehrani
novorođenčadi, zbog pozitivnog utjecaja na rast mozga te visokog udjela glicerol etera, sastojka bitnog za razvoj djece i mladih.

Zahvaljujući lakoj probavljivosti i jačanju cjelokupnog imuniteta, kozje mlijeko ima vidljive učinke i na prehranu starijih osoba, a znatna količina taurina, koja je puno
veća u odnosu na kravlje mlijeko, pridonosi stabilizaciji krvožilnog sustava i prevenciji u pojavi neuroloških bolesti.

Vindijino kozje mlijeko, proizvod od višestruke važnosti za ljudsko zdravlje, dostupan je u pakiranjima od 0,2 i 0,5 litre te u najvećem izdanju, tetrapaku od litre.

Vindija časti povodom Svjetskog dana mlijeka, pa zaigraj igricu i osvoji nagrade!

Posjeti missZDRAVA.hr