Korabica štiti od oksidativnog stresa
Korabica (lat. Brassica oleracea var. gongylodes) je dvogodišnja biljka, pripadnica obitelji kupusnjača. Kuglaste nabubrene stabljike koje se nalaze tik na tlu beru se kada narastu do veličine teniske loptice. Može se konzumirati u sirovom obliku kao salata ili u obliku variva. Sjeme korabice je također jestivo te se koristi za pripremu raznih juha, a od njega se može proizvesti i ulje.
Korabica štiti od oksidativnog stresa
Korabicu čini 91 posto vode, no, svakako valja istaknuti kako se preporučuje za konzumaciju zbog neznatne količine masti i kolesterola. Unosom korabice unosimo i obilje prehrambenih vlakana. Predstavlja bogat izvor vitamina C koji zahvaljujući antioksidativnom djelovanju štiti od oksidativnog stresa.
Također, sadrži vitamin A, E i folnu kiselinu te se smatra izvorom kalija. Korabica sadrži brojne fitonutrijenate poput izotiocijanata, sulforafana, indol-3-karbinola koji smanjuju rizik od karcinoma prostate te debelog crijeva. Sok od korabice koristi se u narodnoj medicini kao sredstvo za liječenje kroničnog kašlja.