Klementina za normalnu funkciju jetre

Klementina (Citrus reticulata) je hibrid naranče i mandarine, no za razliku od njih lako se guli od kore i ne sadrži koštice. Raste na području Mediterana, južne Afrike i sjeverne Amerike, a u trgovinama i tržnicama je dostupna tijekom siječnja
Vidi originalni članak

Sočno i slatko meso klementine je siromašno kalorijama budući da 100 g osigurava tek 47 kcal. Izvanredan su izvor vitamina C, pa će jedna prosječno velika klementina zadovoljiti gotovo polovicu dnevnih potreba na ovom imunostimulirajućem vitaminu.

Biraj mekane na dodir!

Druge vitamine i minerale sadrži u manjim količinama, ipak valja izdvojiti sadržaj kalija i folata. Dodatno, klementine su bogate prehrambenim vlaknima neophodnim za pravilno funkcioniranje probavnog sustava. U klementinama također nalazimo kolin koji primjerice pridonosi normalnoj funkciji jetre.

Pri kupovini klementina valja odabirati one ujednačene boje, sjajne kore bez već oštećenja na njoj. Klementine također trebaju biti mekane na dodir. Ako se čuvaju na sobnoj temperaturi izdržat će 2 do 3 dana, dok u hladnjaku mogu potrajati i znatno dulje.

Posjeti missZDRAVA.hr