Klasični talijanski panettone za adventsko vrijeme
Panettone
Panettone je slatki kruh obogaćen voćem, koji se obično nudi tijekom Božića u cijeloj Italiji i u talijanskim zajednicama širom svijeta. Podrijetlom je iz Milana. To je velika torta u obliku kupole od dizanog tijesta. Ima laganu i prozračnu teksturu, ali je bogatog okusa.
Panettone je punjen suhim voćem i ušećerenim korama. Za izradu je potrebna pažnja, ali nije ga tako teško napraviti kao što se čini. U svakom slučaju vaša verzija će biti zdravija i znat ćete točno što jedete u odnosu na kupovni. Panettone je izvrstan kao slatki doručak i idealan za poslužiti uz kavu ili čaj.
Sastojci
Za voće:
- 280 g miješanog suhog voća (ribiz, grožđice, brusnice, sušene marelice)
- 100 g kandirane kore limuna i naranče (sitno nasjeckanih)
- 50 g kandiranih trešanja
- 6 žlica Cointreau (ili nekog drugog likera ili voćnog soka)
Za tijesto:
- 1 1/2 žlica suhog kvasca
- 180 ml mlijeka
- 1/4 šalice šećera
- 4 šalice brašna
- 1 čajna žlica soli
- 6 velikih velikih jaja
- 280 g maslaca
- 25 g badema
Priprema korak po korak
Pripremi voća
- Stavite i pomiješajte sve sušeno i kandirano voće u zdjelu
- Zalijte voće likerom ili sokom
- Pokrijte plastičnom folijom i držite preko noći na suhom i tamnom mjestu. Ne stavljajte u hladnjak.
Priprema tijesta
- Zagrijte 150 ml mlijeka. Preostalo mlijeko stavite u hladnjak. Stavite zagrijano mlijeko u vatrostalnu posudu i pospite sa suhim kvascem. Umiješajte šećer i ostavite sastrane pet minuta.
- Stavite brašno u posudu za miksanje. Posolite brašno, ali samo s jedne strane. Ulijte smjesu s kvascem na stranu koju nisite posolili. Sol nikada ne smije doći u izravan kontakt sa suhim ili svježim kvascem jer će ubiti kvasac, čineći kruh gustim i tvrdim.
- Pomiješajte polako sve sastojke (brašno, sol, kvasac) da se sjedine. Dodajte pet jaja, stavite mikser na srednju brzinu i nastavite miješati dok ne izradite tijesto koje će postati ljepljivo.
- Izrežite na kockice 250 g maslaca i kad omekša i polako dodajte komadiće u tijesto.
- Miksajte tijesto još najmanje pet minuta. Tijesto će postati sjajno, mekano i prozračno u toj mjeri da se s njim ne može raditi. To je tekstura koju treba postići.
- Namastite vatrostalnu posudu (srednje veličine) za pečenje s preostalim maslacem.
- Kako bi se zadržala maksimalna količina zraka u tijestu, pustite da tijesto klizi prema dolje u podmazanu posudu vlastitom težinom. Ne ubrzavajte proces tako da gurate tijesto rukom.
- Ostatke tijesta sastružite kuhačom. Pokrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite ga preko naći na hladnom mjestu (u hladnjaku). Zahvaljujući hladnoći tijesto će se polako dizati i postati prozračno i lagano.
Izrada panettonea
- Stavite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i raširite ga u pravokutni oblik. Procijedite namočeno voće (baci sok). Stavite polovicu voća na tijesto.
- Preklopite tijesto preko voća i lagano ga razvaljajte kako bi se voće ravnomjerno rasporedilo. Ponovno poravnajte tijesto i prekrijte ga s preostalim voćem. Tijesto će biti grudasto i kvrgavo. Pazite da voće bude ravnomjerno raspoređeno.
- Oblikujte tijesto u loptu.
- Namastite posudu za pečenje panettonea ili neku sličnu promjera18 centimetara s maslacem (ako nemate koristite kalup za tortu, ali ga obložite papirom za pečenje).
- Polako prebacite tijesto u kalup, na vrh stavite bademe i pokrijte krpom.
- Ostavite panettone na toplom mjestu 2, 3 sata dok se tijesto ne digne iznad lima. Ako tri sata nisu dovoljna, dajte mu dovoljno vremena. Ključno je da se tijesto digne iznad rubova kalupa.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih.
- Umutite preostalo jaje s ostatkom mlijeka i namažite kistom vrhu torte. Pecite oko 20 minuta. Smanjite temperaturu na 150 stupnjeva Celzijevih i pecite još 40 minuta. Panettone je pečen kada čačkalica zabijena u sredinu kolača izađe čista.
- Pustite da se kolač ohladi.
Izvor: The Spruce Eats