Keto limun kocke gotove za 40 minuta
"Ove zdrave kocke od limuna napravljene su od super jednostavnih sastojaka i prirodno su zaslađene medom i kokosovim šećerom, ali vi možete upotrijebiti sladilo koje želite primjerice javorov sirup ili ksilitol. Korica od "brašna" izrađena je od bademovog i kokosovog brašna. Probao sam nekoliko načina, ali najbolje mi je ispalo kad sam iskombinirao ove dvije vrste brašna.
Punjenje je napravljeno sa samo četiri sastojka. Samo umutite limunovu koricu, svježi limunov sok (da, mora biti svjež!), jaja, žumanjak, med i kokosovo brašno u zdjeli dok ne krema ne postane glatka. Zatim ih pecite. Nekoliko sati nakon što se ohlade imat ćete poslasticu za sve ljubitelje limuna", kaže Monika autorica recepta i vlasnica bloga ambitious kitchen.
Sastojci
Za koru:
- 1/4 šalice rastopljenog i ohlađenog kokosovog ulja
- ¼ šalice kokosovog šećera (ili 2-3 žlice meda ili javorovog sirupa)
- 1 jaje, na sobnoj temperaturi
- ¼ žličice ekstrakta badema
- 1 šalica bademovog brašna (ne mljevenih badema)
- 3 žlice kokosovog brašna
- 1/4 žličice soli
Za kremu:
- Korica jednog limuna (iz eko uzgoja)
- ½ šalice svježe iscijeđenog limunovog soka (otprilike 2 do 4 limuna)
- ½ šalice meda
- 4 velika jaja
- 1 žumanjak
- 1 žlica kokosovog brašna ilo aru praha
Za garniranje:
- Šećer u prahu (prosijan)
- Limunska kora
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih.
- Obložite posudu za pečenje veličine 20x20 cm s papirom za pečenje (nemojte koristiti staklenu posudu jer bi ti kora mogla izgorjeti).
- Prvo napravi koru: U zdjelu srednju veličine dodajte kokosovo ulje, kokosov šećer, jaje i ekstrakt badema. Sve zajedno miješajte dok ne postane glatko. Dodajte u bademovo brašno, kokosovo brašno i sol. Ponovno miješajte dok se ne formira tijesto. Rukama ravnomjerno utisnite tijesto u pripremljenu posudu. Pecite 10 minuta, zatim izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi dvije minute prije nego što stavite kremu.
- Dok se kora peče, možete napraviti kremu: U srednje velikoj zdjeli umutite limunovu koricu, limunov sok, med, jaja, žumanjak i kokosovo brašno. Prelijte preko kore. Pecite 18-25 minuta ili dok krema ne očvrsne. Kolač pustite da se hladi najmanje četiri sata kako bi se učvrstio. Kad se dobro ohladi nožem izrežite na 12 kocki. Ukrasiti šećerom u prahu i limunovom koricom.
Nutritivne vrijednosti
Po jednom komadu
- 189 kcal
- 11, 5 g masti
- 4, 9 g zasićene masti
- 18, 9 g ugljikohidrata
- 1, 5 g vlakna
- 15, 2 g šećera
- 4, 9 g proteina