Kako odabrati najukusnije jagode plus recept za prirodni sladoled
Stigla je sezona jagoda, idealno vrijeme za pripremu najukusnijih slastica i osvježavajućih pića. Jagode smatraju kraljicama proljeća, a toliko su omiljene da im je u Belgiji posvećen muzej.
Jagode su odličan izvor vitamina C, koji poboljšava zdravlje arterija i nadbubrežnih žlijezda. Samo 8 jagoda sadrži više C vitamina od naranče. Jedna šalica jagoda sadrži 51,2 mg vitamina C, što je pola preporučene dnevne doze. Folna kiselina se preporučuje svim ženama koje žele zatrudnjeti, kao i onima koje već jesu trudne. Jedna porcija jagoda sadrži 21 mikrograma folne kiseline, koja je važna za razvoj djeteta te prevenciju od nastanka raznih poremećaja.
Pri kupnji jagoda treba obratiti pažnju:
- da imaju peteljke
- da su plodovi zreli i izgledaju sočno
- da su jako crvene boje bez bijelih ili zelenih vrhova
Sastojci za sladoled od jagoda:
- 1 1/2 šalica narezanih jagoda
- 2 žlice meda
- 1/2 šalice šećera (brezin ili od šećerne trske)
- 1 žličica limunovog soka
- 1 1/2 šalice vrhnja za šlag
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema: U velikoj posudi pomiješaj komadiće jagoda, med, šećer i limunov sok. Otavi da stoji 15 do 20 minuta ili dok jagode ne puste svoj sok. Zatim usitni vilicom da nema prevelikih komadića jagoda, a ako ne želiš komadiće voća u sladoledu, usitni ga u blenderu. Umiješaj vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije. Zamrzni.
Četiri zdravstvene prednosti jagoda
- Jagoda čisti i njeguje kožu te je, zahvaljujući vitaminu C i A, održava glatkom i napetom. Jednom do dvaput tjedno stavi na lice jagode izrezane na kolutiće ili od njih napravi kašastu masku, koju treba ostaviti deset minuta pa isprati.
- Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih žila, pozitivno utječu na trombocite i lipoproteine, što može smanjiti rizik od nastanka koronarnih srčanih bolesti.
- Jagode djeluju kao blagi analgetik jer sadrže prirodne salicilate. Stoga je kod glavobolje dobro posegnuti za zdjelicom jagoda. Zahvaljujući protuupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će nam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za sniženje temperature i kod mišićnih bolova.
- Antioksidativna svojstva jagoda smanjuju rizik od nastanka katarakte koja može uzrokovati sljepoću. Oči trebaju vitamin C kako bi se zaštitile od UV zračenja. Vitamin C također igra važnu ulogu u jačanju rožnice i mrežnice. Stoga je tijekom sezone svakog dana dobro pojesti šalicu do dvije jagoda.