Kako napraviti fantastične popečke od bilo kojeg povrća?

Instagram @superfoodideas
Popečci su svima omiljeni jer su hrskavi i ukusni, a osim toga su sjajan izbor za one koji ne vole okus povrća. Uz neki umak i salatu ukusni su kao lagani ručak ili večera, a najbolje od svega je što ih možete napraviti od onoga što već imate u svojoj kuhinji.
Vidi originalni članak

Osnovna formula

Povrće je baza, a okus mu se pojačava sa sirom i začinima. Povrće i sir se divno slažu, a arome češnjaka, aromatičnog bilja i ostalih začina zaokružuju priču. Dakle temelj svakog dobro popečka je:

Povrće + začini + sir + namirnica koja će ih povezati

Za manje od pola sata Najdraži krumpirovi rođaci: Brzi i fini popečci od batata

Koje povrće koristiti?

  • Mrkva, pastrnjak i batat -  najbolji su naribani.
  • Tikvice - treba posoliti i ostaviti desetak minuta da puste vodu.
  • Karfiol i brokula - također su odlični za popečke. Odrežite cvjetove na male komade, skuhajte ih i kasnije ih zgnječite kao krumpir i kombinirajte s ostalim sastojcima. 
  • Blitva, špinat ili kelj - treba ih očistiti, skuhati (blanširati), ohladiti, ocijediti i usitniti. 

Sve navedeno povrće možete pomiješati ili koristi samo jednu vrstu, kako želite.

 

Pet najboljih kombinacija

U popečke dobro pristaje feta, kozji sir, cheddar, mozzarella i Gouda, a dobar je i naribani parmezan. Češnjak, sjeckani vlasac i crveni ili mladi luk daju fantastičan okus. od ostalih začina uvijek možete staviti peršin, kopar, kim, curry.

    Tikvice + mladi luk + feta + svježi kopar
    Cvjetača + češnjak + kozji sir + kumin
    Kukuruz + ljutika + parmezan + svježi peršin
    Batat + vlasac + cheddar + čili u prahu
    Kalj + crveni luk + mozzarella + papar

 

Pržiti ili peći

Iako se pečenje čini zdravijim izborom, popečke ipak treba pržiti jer tako dobiju hrskavost, a osim toga peku se na plitkoj masnoći. Za zdravije popečke možete koristiti integralno brašno, a ako ste osjetljivi na gluten, odličan izbor je slanutkovo brašno puno proteina i vlakana.

Recept za popečke neovisno o izboru povrća

Sastojci:

  • 1 kg povrća po izboru
  • 1 veliko jaje
  • 1/4 ili 1/2 šalice naribanog ili usitnjenog sira
  • 1 žlica višenamjenskog brašna ili slanutkovog brašna
  • 1 žlica usitnjenog začinskog bilja ili 1 čajna žlica mljevenih začina
  • 1 režanj protisnutog češnjaka
  • 1/2 žličice soli
  • papar
  • 2 žlice ulja

popečci od cvjetače Zdravi popodnevni snack: popečci od cvjetače

Priprema:

  • Povrće pripremite ovisno o tome koju su vrstu odabrali, skuhajte ga i ocijedite.
  • Umutite jaje, dodajte povrće i ostale sastojke i sve dobro promiješajte.
  • Provjerite konzistenciju tako da napravite popečak i uzmete ga u ruke, ako se raspada dodajte još brašna.
  • Zagrijte ulje u velikoj tavi za pečenje i pecite popečke sa svake strane oko dvije do tri minute. 
  • Popečke slažite na tanjur obložen salvetom kako bi salveta upila višak masnoće.
  • Možete ih jesti tople ili hladne, a uz njih servirajte neki od umaka i salatu.
  • Mogu stajati do tjedan dana u hladnjaku, a možete ih i zamrznuti.

 Izvor: Kitchn
 

Posjeti missZDRAVA.hr