Kako napraviti fantastične popečke od bilo kojeg povrća?
Osnovna formula
Povrće je baza, a okus mu se pojačava sa sirom i začinima. Povrće i sir se divno slažu, a arome češnjaka, aromatičnog bilja i ostalih začina zaokružuju priču. Dakle temelj svakog dobro popečka je:
Povrće + začini + sir + namirnica koja će ih povezati
Koje povrće koristiti?
- Mrkva, pastrnjak i batat - najbolji su naribani.
- Tikvice - treba posoliti i ostaviti desetak minuta da puste vodu.
- Karfiol i brokula - također su odlični za popečke. Odrežite cvjetove na male komade, skuhajte ih i kasnije ih zgnječite kao krumpir i kombinirajte s ostalim sastojcima.
- Blitva, špinat ili kelj - treba ih očistiti, skuhati (blanširati), ohladiti, ocijediti i usitniti.
Sve navedeno povrće možete pomiješati ili koristi samo jednu vrstu, kako želite.
Pet najboljih kombinacija
U popečke dobro pristaje feta, kozji sir, cheddar, mozzarella i Gouda, a dobar je i naribani parmezan. Češnjak, sjeckani vlasac i crveni ili mladi luk daju fantastičan okus. od ostalih začina uvijek možete staviti peršin, kopar, kim, curry.
Tikvice + mladi luk + feta + svježi kopar
Cvjetača + češnjak + kozji sir + kumin
Kukuruz + ljutika + parmezan + svježi peršin
Batat + vlasac + cheddar + čili u prahu
Kalj + crveni luk + mozzarella + papar
Pržiti ili peći
Iako se pečenje čini zdravijim izborom, popečke ipak treba pržiti jer tako dobiju hrskavost, a osim toga peku se na plitkoj masnoći. Za zdravije popečke možete koristiti integralno brašno, a ako ste osjetljivi na gluten, odličan izbor je slanutkovo brašno puno proteina i vlakana.
Recept za popečke neovisno o izboru povrća
Sastojci:
- 1 kg povrća po izboru
- 1 veliko jaje
- 1/4 ili 1/2 šalice naribanog ili usitnjenog sira
- 1 žlica višenamjenskog brašna ili slanutkovog brašna
- 1 žlica usitnjenog začinskog bilja ili 1 čajna žlica mljevenih začina
- 1 režanj protisnutog češnjaka
- 1/2 žličice soli
- papar
- 2 žlice ulja
Priprema:
- Povrće pripremite ovisno o tome koju su vrstu odabrali, skuhajte ga i ocijedite.
- Umutite jaje, dodajte povrće i ostale sastojke i sve dobro promiješajte.
- Provjerite konzistenciju tako da napravite popečak i uzmete ga u ruke, ako se raspada dodajte još brašna.
- Zagrijte ulje u velikoj tavi za pečenje i pecite popečke sa svake strane oko dvije do tri minute.
- Popečke slažite na tanjur obložen salvetom kako bi salveta upila višak masnoće.
- Možete ih jesti tople ili hladne, a uz njih servirajte neki od umaka i salatu.
- Mogu stajati do tjedan dana u hladnjaku, a možete ih i zamrznuti.
Izvor: Kitchn