Kakav okus ima meso 'uzgojeno' u laboratoriju?

shutterstock Meso uzgojeno u laboratoriju
Mnogi zbog ljubavi prema životinjama i brige za planet smanjuju ili se potpuno odriču mesa. Prehrambena industrija pomno prati trendove pa je izbacila cijelu paletu plant based proizvoda bogatih proteinima. No, industrija je otišla i puno dalje od toga te je na vidiku i meso uzgojeno u laboratoriju koje se može jesti čiste savjesti. Novinarka Victoria Seabrook, probala je meso iz laboratorija i podijelila svoje iskustvo za Sky News koje mi prenosimo.
Vidi originalni članak

Svake godine na farmama se uzgoji preko 60 milijardi životinja za prehranu ljudi. Za njihov uzgoj troše se enormni prirodni resursi, uz veliko zagađenje okoliša i utjecaj na globalno zatopljenje. Meso i mliječni proizvodi odgovorni su za 60 % emisija stakleničkih plinova u poljoprivredi. Naravno postoji i druga strana medalje koju rado ističu obožavatelji mesa, a to je da je hranjivo i puno proteina te da životinje doprinose gnojidbi tla.

Rješenje problema možda se krije u "kultiviranom" ili "stanično uzgojenom mesu". Pojmovi opisuju  mesne proizvode dobivene iz stvarnih životinjskih stanica i uzgojene u laboratoriju ili kultivatoru. Industrija više preferira izraze "kultivirano" nego "uzgojeno u laboratoriju" jer onda nema taj znanstvenofantastični prizvuk.

Još nije odobreno za tržište

Seabrook je posjetila start-up Ivy Farm u Oxfordu i razgovarala s Rowanom Rimingtonom, biologom i voditeljem proizvodnje koji je objasnio kako počinje proces stanično uzgojenog mesa: "Uzme se kvadratni centimetar masti ili mišićnih stanica svinje što je dovoljno za stvaranje 40 milijuna stanica koje mogu trajati zauvijek jer se stanice beskonačno razmnožavaju. Stanice se hrane posebnom tekućinom kako bi mogle rasti".

Tako proizvedeno i dobiveno meso još nije regulirano za tržište te je Seabrook prije nego što ga je probala morala potpisati izjavu da to čini dobrovoljno te da preuzima odgovornost za eventualne posljedice na zdravlje. Rekla je da se nije osjećala kao da eksperimentira i dovodi se u opasnost budući da da su dva slična proizvoda nedavno dobila zeleno svjetlo američkih regulatora.

prehrambeni proizvodi od kukaca EU odobrila kukce za prehranu, Prijatelji životinja odluku smatraju apsurdnom

Degustacija i dojmovi

Seabrook je dobila jednu mesnu okruglicu od svinjskog mesa uzgojenog u laboratoriju, jednu od prave svinjetine i jednu od biljnih proteina (proteina graška).

"Kultivirana mesna okruglica ima autentično hrskavu vanjštinu, ispušta masne sokove i žvače se na isti način kao i svinjetina. Miriše na meso. Jedina razlika je u tome što normalna mesna okruglica ima malo jači okus, što bi moglo biti zbog činjenice da je malo veća i sočnija", kaže Seabrook i tumači da joj je Emma Lewis, voditeljica marketinga tvrtke Ivy Farm rekla i da bi razlog mogao biti što prava svinjetina ima više zasićenih masnoća. No, masti su jedna od mnogih stvari, zajedno sa željezom i aminokiselinama, koje se mogu prilagoditi ovisno o tome čime hrane stanice. "Polpete na biljnoj bazi su blijede u usporedbi s kultiviranim i pravim mesom. Aroma luka i začinskog bilja nejasno oponaša pravu stvar, a mekana konzistencija nije dorasla pravom mesu ", opisala je svoje iskustva Seabrook.

Seabrook kaže da se smatra kako kultivirano meso neće zamijeniti pravo niti plant based nego da će zauzeti dio tržišta, navodno se procjenjuje oko 35 posto. Za sada je uzgoj kultiviranog mesa vrlo skup, a sami proizvođači još nisu sigurni koliko bi njihovi proizvodi bili prihvaćeni jer mnogi će se složiti da ideja obroka uzgojenog u petrijevoj zdjelici baš i ne izaziva zazubice.

Let's Get Fit 5 razloga zašto trebaš jesti proteine dok vježbaš

 

 

Posjeti missZDRAVA.hr