Juha od leće s kuhanim jajetom

Juha s jajetom je francuska delikatesa koja će te iznenaditi i oduševiti svojom posebnom teksturom. Isprobaj recept za juhu od leće s kuhanim jajetom i uvjeri se u lakoću njezine pripreme i jednostavnost okusa
Vidi originalni članak

Gušti u francuskim juhama

Pred nekoliko dana razvrstavajući slike s putovanja, sjetila sam se juhe s jajetom koju smo prvi puta ja i moj muž probali u Châteauneuf-du-Papeu. Osim što smo u tom poznatom provansalskom selu probali puno dobrih vina imali smo prilike probati i razne gastronomske specijalitete. Kad je bilo vrijeme ručka posebno nam je bilo zanimljivo pratiti u koje restorane odlazi lokano stanovništvo. To je bila dobra strategija za otkrivanje odličnih ručkova pristojne cijene od oko 10 eura. Ručak je uključivao predjelo, glavno jelo i desert.

S obzirom da ne govorim francuski, a u restoranima u koje smo zalazili u raznim selima konobari i vlasnici nisu govorili ni jedan drugi jezik osim francuskog, često smo se morali sporazumijevati i rukama i nogama. Ponekad bi shvatili što je taj dan na meniju, a ponekad bi nas na tanjuru dočekalo iznenađenje. Trebalo je otkriti što smo mi to zapravo naručili.

Tako je bilo i s ovom juhicom. Za predjelo su nam poslužili juhu sa kuhanim žumanjkom u visokoj uskoj čašici (kao za rakiju) i dali nam vilicu. U prvi tren nam nije bilo jasno što je to i mislili smo da su nam vilicu poslužili zabunom. No nisu. Kad smo srknuli prvi gutljaj juhe ostali smo iznenađeni koliko je bila fina. No ono što nas je najviše oduševilo bila je baršunasta tekstura žumanjka tek razbijenog vilicom u kombinaciji s juhom.

Već sam dosta puta spremala sličnu juhicu. A ovo je verzija koja se meni osobno najviše sviđa.

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 glavica crvenog luka nasjeckanog
  • 20 g maslaca
  • 300 g kuhane leće
  • 1 grančica ružmarina
  • 1 grančica timijana
  • 1 lovorov list
  • 4 dl povrtnog temeljca
  • 100 g kuhanog pršuta ili kuhane šunke
  • 4 tvrdo kuhana jaja
  • 1 vezica peršina
  • Sol, papar

Za povrtni temeljac:

  • 1 korijen peršina
  • 1 komad korijena celera
  • 1 luk
  • 4 mrkve

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti juhu od leće!

Priprema s guštom

  1. Skuhaj leću, ili ako si baš lijen i ne da ti se čekati da se leća skuha, možeš upotrijebiti kuhanu leću iz konzerve (mada ću ja uvijek preferirati suhu leću friško kuhanu…).
  2. Operi i oguli korijen peršina, celera, luk i mrkvu. Stavi kuhati u 2 litre vode. Temeljac kuhaj bez soli. (Povrće iz temeljca možeš upotrijebiti u nekoj drugoj juhi ili npr. kao prilog uz glavno jelo od mesa).
  3. Stavi kuhati jaja. Jaja moraju biti tvrdo kuhana. Za tvrdo kuhano jaje potrebno je 8 do 10 minuta kuhanja ovisno o veličini jajeta.
  4. Nasijeci luk na kolutiće i pirjaj ga na putru. Dodaj mu kuhanu leću, ružmarin, timijan i lovor.
  5. Dodaj 1 litru temeljca i kuhaj petnaestak minuta na laganoj vatri.
  6. Izvadi timijan i lovor. Izmiksaj juhu sa štapnim mikserom. Miksaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Dodaj sol i svježe mljeveni papar.
  7. Popržiti komadiće kuhanog pršuta kratko na tavi.
  8. Oguli kuhana jaja. Pažljivo nožem odvoji bjelanjak od žutanjka. Bjelanjak nasjeckaj na kockice.
  9. U tanjur stavi juhu od leće, cijeli žumanjak i kockice bjelanjka i kuhanog pršuta, nasjeckanog peršina te dodaj po želji malo maslinovog ulja.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Posjeti missZDRAVA.hr