Jesensko supervoće u službi deserta

Kiše, lišće po cesti i hladan vjetar ne predstavljaju najljepše lice jeseni, ali sigurno stvaraju posebnu atmosferu koja nas tjera u toplinu doma. Dužim boravkom u kući provodimo više vremena s našim najdražima. A sva obiteljska druženja popraćena su ukusnom gozbom koja ne treba nužno biti loša za budžet. Srećom, jesen nam tada pokaže svoju ljepšu stranu jer pruža mnogobrojne plodove
Vidi originalni članak

Sentimentalna šetnja tržnicom

Još iz djetinjstva sjećam se plodova nara koje je naša majka strpljivo čistila kako bi ih mi bez muke pojele. Onda nam nije bila važna kvaliteta nara, nego samo okus i sočnost. Ali danas znam da nar obiluje antioksidansima koji mu donose titulu jedne od najzdravijih voćki na svijetu. Možda malo manje poznato u našem kraju je ulje nara. Velikih je antiupalnih i antimikrobnih svojstva, a istraživanja pokazuju da djeluje protiv raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti. Sjemenke nara možeš pomiješati s jogurtom i poslužiti uz doručak ili ubaciti u salatu, a nar se izvrsno slaže i s čokoladom.

Nakon napornog dana na faksu, prošetala sam tržnicom kako bih razbistrila glavu. Prolazeći između povrća i voća, zagledala sam se u stol jednog prodavača s narom. Sjetivši se dana kada smo moje sestre i ja sjedjele oko majke i čekale svoju šaku očišćenog nara, otišla sam do prodavača i bez dvojbe kupila nekoliko plodova. I napokon je došao vikend i moje vrijeme pripreme nara. Razmišljala sam koji bi bio najbolji način za pripremu, a da se njegova prirodna sočnost ne izgubi, nego naglasi. Od svih varijanti, tri su mi se najviše svidjele, ali prevagnula je ova s čokoladom jer, tko bi odbio čokoladu, i to s narom?

Čokoladni kruh s narom

Sastojci:

  • 1 čokolada sa 75 posto kakaa
  • 2 šalice toplog mlijeka
  • 2,5 šalice oštrog brašna + 1 šalica integralnog brašna
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 1 vrećica suhog kvasca + 1 žlica praška za pecivo 
  • 1 šalica očišćenih koštica nara
  • 2 žlice ulja

Priprema: u posudi pomiješaj brašno s praškom za pecivo i narom. U posebnoj posudi pomiješaj mokre sastojke i čokoladu koju si prethodno otopila na štednjaku tako što si posudu s čokoladom stavila u posudu s vodom i grijala. Suhim sastojcima dodaj mokre i dobro izmijesi. Ostavi smjesu jedan sat da miruje pa zatim premijesi i stavi u namašćenu posudu. Ako ti je tijesto pretvrdo, dodaj još toplog mlijeka. Kruh peci na 160 stupnjeva Celzijusovih oko 30 do 45 minuta kako bi se ravnomjerno zapekao.

U slast!

Posjeti Kristinin blog i potraži inspiraciju za deserte i slana jela.

Kako jednostavno očistiti nar saznaj ovdje.

Posjeti missZDRAVA.hr