Japanski znanstvenici tvrde: Jedi sladoled za doručak da budeš pametnija
Yoshihiko Koga, profesor na Sveučilištu Kyorin u Tokyu iznio je rezultate nedavnog istraživanja u kojima su ispitanici jeli sladoled netom nakon buđenja.
Nakon toga su im ispitali mentalne performanse testovima preko računala i njihove rezultate usporedili s rezultatima one grupe koja nije jela sladoled.
Grupa koja je jela sladoled brže je reagirala na zadatke i brže je obrađivala dane informacije.
Utjecaj na mozak
Nadgledanjem aktivnosti mozga znanstvenici su primijetili porast frekvencije alfa - valova, koji su povezani s podizanjem razine 'budnosti' i opreza kod ljudi te smanjenjem iritacije mentalnih procesa.
Kako bi isključili mogućnost da su reakcije ispitanika bili tek puki rezultat 'šokiranja' mozga niskom temperaturom sladoleda, profesor Koga ponovio je eksperiment, ali ovoga puta s hladnom vodom.
Sladoled ipak vodi
Ispitanici su pokazali sličnu reakciju na hladnu vodu, iako su mentalne performanse bile i dalje lošije od onih koje su se pokazale nakon konzumacije sladoleda.
Zanimljive je rezultate Koga odlučio dodatno testirati novim istraživanjima.
Britanski su pak istraživači napomenuli da bi ovi rezultati mogli biti tek reakcija tijela i mozga na stanje kada se konzumira bilo kakav doručak za razliku od onoga kada se ne jede ništa za doručak.
No, nije naodmet probati jer ćeš sigurno uživati u ovom prijedlogu za jutarnji meni.
Nova istraživanja: 8 razloga zašto se počastiti navečer vinom bez grižnje savjesti.